Overslaan en naar de inhoud gaan

Marlies Slegers – Vijftien

Na de dood van haar vader voelt de 15-jarige Elena zich eenzaam en onbegrepen. Dat de nieuwe vriend van haar moeder inmiddels bij hen woont, helpt daar absoluut niet bij. Dan leert ze via internet Tim kennen. Ze kan goed met hem praten over van alles en nog wat. Langzaamaan wordt ze verliefd op hem en besluit ze hem te ontmoeten. Maar vlak daarna is ze ineens spoorloos verdwenen…

De 17-jarige Job probeert zijn drank- en drugsverleden te vergeten, en vooral de reden waarom hij het is gaan gebruiken. Zijn dominante vader maakt het hem daar niet gemakkelijk mee. Gelukkig kan hij zijn frustraties kwijt in de kickboksschool. Daar leert hij Daan kennen. Maar hoe kan het dat Daan hem al lijkt te kennen, terwijl ze elkaar voor het eerst op de sportschool hebben ontmoet?

Het verhaal van ‘Vijftien’ wordt vanuit verschillende personages verteld: Elena, Tim en Job. Hierdoor weet je als lezer meer dan de personages zelf, en dat maakt het verhaal juist extra boeiend. Als lezer wil je Elena het liefste kunnen waarschuwen voordat het te laat is. Marlies Slegers heeft een vlotte schrijfstijl, waardoor het verhaal heerlijk leest. Voor je het weet, zit je al op de helft van het boek.

Net zoals in eerdere boeken, zoals ’Vertrouw me maar’ en ’Onder mijn huid’), schrijft Slegers in ‘Vijftien’ ook over de gevaren van internet. Hoe leuk social media kan zijn, er zit ook een keerzijde aan. Door je likes, je openbare foto’s en andere informatie kunnen onbekende mensen al veel over je te weten komen zonder dat je het zelf vaak doorhebt. Dat komt als duidelijke boodschap naar voren in dit boek. Ik heb het al vaker in mijn recensies over boeken van Slegers gezegd, maar het is belangrijke leeskost voor tieners en hun ouders.

Naarmate je de ontknoping in ‘Vijftien’ nadert, ga je steeds sneller lezen. Je bent heel benieuwd hoe het met Elena en Job afloopt. De auteur heeft daarbij nog een verrassende wending voor haar lezers.

Auteur: Marlies Slegers
Titel: Vijftien
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024573073