Overslaan en naar de inhoud gaan

Martin Gijzemijter – Dichtgedachten V

Elke dag plaatst Martin Gijzemijter op zijn Facebook-pagina een kort gedichtje van vier regels. Dit gaat over uiteenlopende onderwerpen, zoals liefde, geluk, tegenslag en verlies. Een aantal van deze gedichten heeft hij samen met een heleboel nieuwe gedichten gebundeld in ‘Dichtgedachten V’.

Gijzemijter weet met vier korte regels soms zoveel te zeggen. Echt heel knap hoe hij dat voor elkaar krijgt. Hij weet je te raken of aan het lachen te maken of ergens over na te laten denken. Het is niet voor niets dat ‘Dichtgedachten V’ alweer de vijfde dichtbundel van zijn hand is.

Na een kort voorwoord volgen er vele prachtige en bijzondere gedichten. Elk gedicht wordt geïllustreerd door de eerste letter van het gedicht. Dat is eigenlijk precies genoeg wat de gedichten aan illustratie nodig hebben. Laat de letters en de woorden maar gewoon hun werk doen.

De hele dichtbundel is absoluut de moeite waard om te lezen. Lees een paar gedichten achter elkaar, laat ze goed tot je binnenkomen en lees dan later weer verder. Of blader eens terug naar een gedicht dat je is bijgebleven. Ik wil graag twee gedichten van Gijzemijter delen die mij zijn bijgebleven:

Ik blijf aan je denken, met je praten,
maar wat doet het mijn hart pijn.
Dat hoeveel ik ook te zeggen heb,
er nooit meer antwoord zal zijn.

Wees niet bang voor het hoofdstuk
dat nu aanbreekt in je leven.
Onthoud: de helft van jou verhaal,
wordt nog steeds door jou geschreven.

Auteur: Martin Gijzemijter
Titel: Dichtgedachten V
Genre: Dichtbundel
Aantal pagina's: 208
Uitgeverij: MG Publishing
ISBN: 9789083027791