Overslaan en naar de inhoud gaan

Martine Kamphuis – Zondebok

Anja Nooitgedagt, een gastouder aan huis, wordt ervan verdacht verschillende kinderen te hebben misbruikt. Aan psychologe Wynona Post (ook wel WP genoemd) de taak om te onderzoeken en te analyseren hoe deze vrouw tot de daden is gekomen en of ze mogelijk problemen in haar geestelijke gezondheid heeft. Gedreven als ze is, wil WP dit zo perfect mogelijk doen.

Met haar supervisor mevrouw Baruch bespreekt ze regelmatig de voortgang van het onderzoek. Dat helpt haar enorm. Ook de gesprekken met rechercheur Hans zijn prettig voor haar. Niet alleen om haar werk goed uit te voeren, maar ook omdat ze hem heel leuk gezelschap vindt. WP gaat veel verder dan nodig is om haar analyses goed uit te voeren en dat kan haar nog wel eens in de problemen brengen.

‘Zondebok’ is mijn eerste kennismaking met Martine Kamphuis en met personage WP. Het blijkt na ‘Alibi’ en ‘Spiegelbeeld’ het derde deel te zijn met dit personage in de hoofdrol. Het is in het begin even wennen aan de naam WP. Waarom zou je jezelf met je initialen laten aanspreken? Maar als je eenmaal wat verder in het boek, raak je daar aan gewend.

Het verhaal begint met een spannende proloog die meteen enkele vragen oproept. Dit fragment nodigt meteen uit om verder te gaan lezen en om te ontdekken wat er allemaal gebeurd is. Dankzij de vlotte schrijfstijl van Kamphuis lees je lekker verder. Het enige dat je af en toe uit het verhaal haalt, zijn de specifieke psychiatrische termen. De auteur werkt als psychiater, wat blijkt uit al die termen. Ze weet waarover ze praat, maar voor een leek komen er soms wat moeilijke woorden voorbij. Dat had wel iets meer uitgelegd mogen worden.

Verder is ‘Zondebok’ een spannende en boeiende roman. De verhaallijn rondom WP en Hans is leuk om te lezen en het onderzoek naar mevrouw Nooitgedagt interessant. De ontknoping kent een verrassende wending, die je niet zomaar had zien aankomen. Alle losse eindjes komen op het einde bij elkaar en dat zorgt voor een prima afgerond geheel. Prettige eerste kennismaking met deze auteur.

Auteur: Martine Kamphuis
Titel: Zondebok
Genre: Spannende roman
Aantal pagina's: 300
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461092847