Overslaan en naar de inhoud gaan

Maryam Hassouni – Wat de fak

Maryam Hassouni, die op haar vijftiende furore maakte met de televisieserie Dunya en Desie, won voor haar rol in Offers als eerste Nederlandse actrice een Emmy. Ze kroop in de huid van vele karakters, van zelfmoordterrorist tot slachtoffer van de Marokkaanse cultuur, en alles wat daartussenin zit. Vaak met veel plezier, maar vaker nog met verbazing over steeds weer dezelfde clichématige verhalen die werden geschreven. Nooit herkende zij hier zichzelf in.

Langzaam dringt het tot Maryam door: in haar beleving staat de filmindustrie voor destructie en ellende. Het wordt haar onmogelijk gemaakt om te acteren, ondanks haar verlangen ernaar. Ze gaat studeren en besluit haar eigen verhalen te schrijven. Als ze toch nog een keer zwicht voor een grote rol in een televisieserie loopt dat fataal af. Pas als ze na jaren het onderzoeksdossier naar aanleiding van haar klachten durft te lezen en de feiten onder ogen ziet weet ze het zeker: Ik ben niet het monster: het systeem is ziek.

Wat dapper dat Maryam Hassouni haar verhaal heeft durven opschrijven in ‘Wat de fak’. Ze wil aan de buitenwereld laten weten hoe zij in de televisie-, toneel- en filmwereld is behandeld. Dat is zacht gezegd niet netjes geweest. Ze werd onderbetaald, ze werd stereotiep neergezet en ze heeft heel wat te verduren gekregen. Heftige wereld om in door te brengen, zo te lezen. Het lijkt alsof ze spijt heeft van haar carrière in die wereld. Knap hoe ze nu alles op papier heeft gezet.

Toch heb ik het boek met een wisselend gevoel gelezen. Hassouni leek af en toe van de hak op de tak te springen, waardoor ik niet altijd precies kon volgen waar ze zich precies bevond (Nederland, Amerika of toch ergens anders). Het taalgebruik vond ik hier en daar wat grof, maar dat had de titel ‘Wat de fak’ misschien al een beetje verraden. Het meest interessante vond ik uiteindelijk haar brief aan de onderzoekscommissie waarin ze krachtig reageert op het onderzoeksdossier.

Het blijft knap en dapper hoe Hassouni haar verhaal heeft neergezet. Je bent soms echt verbijsterd over wat ze heeft meegemaakt, bijvoorbeeld op de set van ‘Flikken Rotterdam’. Al met al heeft de auteur lef gehad om dit op papier te zetten.

Auteur: Maryam Hassouni
Titel: Wat de fak
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 240
Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 9789403188010