Overslaan en naar de inhoud gaan

Masoud Aqil – De jongen die tegen IS strijdt

Wanneer journalist Masoud Aqil in december 2014 een reportagetrip maakt voor een Koerdische televisiezender, wordt hij ontvoerd en opgesloten door is-terroristen. In totaal zit hij 280 dagen vast in een pikdonkere keldercel. Dagelijks ondergaat hij martelingen en schijnexecuties.

Totdat hij na negen maanden plotseling vrijgelaten wordt. Aqil vlucht naar Duitsland. In het asielzoekerscentrum ontdekt hij dat de enorme vluchtelingenstroom misbruikt wordt om terroristen Europa binnen te sluizen, onder wie zelfs enkele van zijn beulen. Vanaf dat moment besluit hij de inlichtingendiensten te helpen bij het opsporen van IS-soldaten en zet daarmee zijn eigen leven op het spel...

Vanaf het eerste gedeelte uit het boek - ’Woord vooraf’ - maakt ‘De jongen die tegen IS strijdt’ indruk. Haast vol bewondering lees je het verhaal van Masoud Aqil en met afschuw lees je wat hij allemaal heeft moeten ondergaan. Hij legt heel duidelijk uit dat niet elke vluchteling een terrorist is, maar dat er wel terroristen tussen de stroom vluchtelingen zitten. Volgens hem zou een strengere screening bij de intake kunnen voorkomen dat deze IS-aanhangers vrij rond kunnen lopen in Europa.

Aqil heeft een toegankelijke schrijfstijl, waardoor het boek vlot leest en goed te volgen is. Hij geeft met dit boek een zeer veelzijdig beeld van IS en het jihadistische terrorisme. Dat zorgt ervoor dat de gebeurtenissen van de afgelopen jaren op verschillende manieren kunt zien of beoordelen. Niet alles blijkt even zwart/wit te zijn als je soms zou denken.

‘De jongen die tegen IS strijdt’ laat een diepe indruk achter, als je het uit hebt gelezen. Wat mij betreft, is het een absolute aanrader om te lezen.

Auteur: Masoud Aqil
Titel: De jongen die tegen IS strijdt
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402700497