Overslaan en naar de inhoud gaan

Matthew Perry – Friends, lovers en het grote verschrikkelijke ding

In een buitengewoon verhaal dat alleen door hem verteld kon worden, neemt Matthew Perry de lezers mee naar de soundstage van de succesvolste sitcom aller tijden, terwijl hij vertelt over zijn persoonlijke worsteling met verslaving.

Openhartig, zelfbewust en verteld met zijn kenmerkende humor beschrijft Perry levendig zijn levenslange strijd met de ziekte en waardoor deze werd gevoed, ondanks dat hij schijnbaar alles had. Dit is het boek waarop fans hebben gewacht.

De serie ‘Friends’ heb ik inmiddels al meerdere keren gezien. Ik vind het leuke serie waarbij je lekker niet na hoeft te denken. De zes hoofdrolspelers hebben zo’n leuke chemie met elkaar. Heerlijk om af en toe naar te kijken. Toen ik las dat er een boek van Matthew Perry kwam, was ik daar erg benieuwd naar.

Met plezier en af en toe vol ongeloof heb ik ‘Friends, lovers en het grote verschrikkelijke ding’ gelezen. Wat is Perry eerlijk, rauw en open over zijn verslaving en over wat dat voor hem tot nu toe betekend heeft. Als je alles terugleest, blijkt er gewoon al in de basis iets niet goed te zijn gegaan. Wat dit precies is, zal ik verder niet vertellen. Lees daar vooral dit boek voor. Mijn moederhart wilde de jonge Matthew af en toe even uit het boek halen en een dikke knuffel geven.

Eerlijk gezegd moest ik in eerste instantie wel even wennen aan de vertelwijze. De auteur schiet af en toe van de hak op de tak, met name door de intermezzo’s in het heden tussendoor. Dat vond ik soms wel even schakelen. Wanneer je daar wat meer aan gewend bent, leest het allemaal net wat prettiger. En in het kader van eerlijkheid: ik vond Matthew Perry af en toe niet heel leuk. Dat komt vooral door wat de verslaving met hem doet, maar toch… ik wilde hem soms ook wel even streng toespreken. Wat doe je nu? Waarom doe je dit? Hoezo dan? Ik werd op gegeven moment wel meegenomen in zijn verhaal.

Al met al was ‘Friends, lovers en het verschrikkelijke ding’ een interessant, open en eerlijk boek. Perry spaart zichzelf niet en dat is gewoon knap te noemen. Hij had het ook rooskleuriger kunnen vertellen of dit niet kunnen delen. Het zorgt ervoor dat je anders naar hem kijkt en toch ook naar het personage Chandler Bing. Aanrader om te lezen voor fans van ‘Friends’.

Auteur: Matthew Perry
Titel: Friends, lovers en het grote verschrikkelijke ding
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 352
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021033365