Overslaan en naar de inhoud gaan

Matthijs Kleyn – Cesar

Matthijs is de helft van zijn leven al volwassen, maar hij heeft eigenlijk geen idee wat hij worden wil als hij groot is. Dat verandert als zijn vriendin Bente zwanger is. Hij wordt vader! Is dat genoeg om zijn zoon later trots op hem te maken? En hoe moet hij het leven aan een klein mannetje uitleggen als hij het zelf ook niet helemaal begrijpt?

In ‘Cesar’ neemt Matthijs Kleyn de lezer mee tijdens de mooie en moeilijke momenten in de zwangerschap van zijn vriendin Bente. Dat doet hij op een zeer natuurlijke, haast pure manier. Je leest hoe ze het vonden om te ontdekken dat ze ouders werden, maar ook hoe het was om erachter te komen dat er iets met hun ongeboren kindje is. Vooral die laatste momenten lees je met kippenvel op je armen en af en toe een traantje in je ogen.

Kleyn schuwt niet om de moeilijke momenten met de lezer te delen. Echt knap hoe hij dat op papier heeft gekregen. Ondanks de lastige start gaan Bente en Matthijs ervoor. Vanaf het eerste moment dat ze hun zoontje Cesar zien, zijn ze verliefd. En die liefde voel je als lezer. Ze hebben werkelijk alles over voor hun zoontje. Dat lees je in het boek en dat zie je op de verschillende foto’s die te zien zijn.

Een van mijn favoriete passages uit het verhaal is bijna aan het einde van het boek. Matthijs gaat met Cesar naar het ziekenhuis en Cesar lacht vrijwel de hele tijd. Je leest hoe trots de vader is en dat zorgt voor een glimlach op je gezicht.

Na het lezen van ‘Cesar’ kan ik beamen dat de slotzin van de flaptekst helemaal klopt: ’Hij schrijft met zoveel liefde en humor over zijn zoontje, dat je als lezer niet anders kunt dan ook verliefd worden op Cesar.’

Auteur: Matthijs Kleyn
Titel: Cesar
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022569771