Overslaan en naar de inhoud gaan

Matthijs Kleyn – Ik zie je

Fender is begin dertig en is tegen beter weten in eigenaar van een videotheek. Hij leeft voor films en nostalgie. Daarnaast is hij naarstig op zoek naar bewijs dat Elvis nog leeft. Zijn vriendin heeft hem verlaten en zijn vader is net overleden als hij Lisa ontmoet. Lisa brengt het beste in hem naar boven. Fender krijgt door haar weer het gevoel dat hij leeft.

Lisa is een prachtige en tegelijkertijd ongrijpbare vrouw. Ze willen heel graag samen zijn, maar zijn ook bang om elkaar te verliezen. Dat maakt de liefde tussen hen puur en stormachtig. Lisa probeert alles uit het leven te halen met behulp van vrienden, muziek… en drugs. Hoe sterk is de liefde tussen Fender en Lisa als een van hen steeds probeert te vluchten?

In ‘Ik zie je’ volgen we het verhaal van Fender, geschreven vanuit de ik-persoon. Fender leeft in zijn eigen wereldje dat vooral uit films en Elvis Presley bestaat. Uit de vele verwijzingen naar en citaten uit films komt de filmliefde van Matthijs Kleyn duidelijk naar voren. Het geeft het boek daarmee wat extra’s.

Op het moment dat Lisa in Fenders leven verschijnt, leeft hij op. Ook al gaat dat niet zonder slag of stoot. Kleyn beschrijft de innerlijke worstelingen waar Fender mee te maken heeft op een mooie en intense wijze. Dat zorgt ervoor dat je als lezer helemaal in het boek opgaat. Je wilt weten hoe alles in elkaar steekt en wat Fender en Lisa nu precies voor elkaar voelen. Hoe komt het toch dat ze elkaar op het ene moment ontzettend aantrekken en op het volgende moment juist helemaal afstoten? Wat hebben de beide personages meegemaakt waardoor ze zijn zoals ze nu zijn?

En net als je denkt te weten hoe het een en ander in elkaar zit, komt de auteur met een verrassend slot waardoor je vooral het laatste deel van het boek ineens met hele andere ogen bekijkt. Ontzettend knap hoe Kleyn dat voor elkaar heeft gekregen. ‘Ik zie je’ is een boek dat je daardoor niet zomaar vergeet.

Auteur: Matthijs Kleyn
Titel: Ik zie je
Genre: Roman
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029090520