Overslaan en naar de inhoud gaan

Mia Zomerdijk – Het zolderkamertje aan de Bloemgracht

Cilla en Nick wonen samen in het knusse zolderkamertje aan de Bloemgracht. Ze zijn heel gelukkig met elkaar, leven minimalistisch en hechten meer waarde aan tijd dan aan geld. Maar hun droomleven valt in duigen als op een dag een deurwaarder aanbelt met de mededeling dat ze een enorme schuld hebben. Hoe gaan ze dat oplossen nu Cilla werkloos is en Nick alleen pizza’s bezorgt, maar nog niets verdient met zijn grote passie: zijn muziek?

Dan ziet Cilla op tv een trailer van het nieuwe realityprogramma ‘Herstart’ dat mensen met problemen helpt. Het enige wat ze moeten doen is een paar relatieproblemen verzinnen, financiële moeilijkheden hebben ze toch al. Tot hun grote blijdschap worden Cilla en Nick voor het programma geselecteerd. Maar wanneer de eerste aflevering op tv verschijnt, komt Cilla erachter dat hun verzonnen relatieproblemen toch niet zo verzonnen zijn als ze dacht…

Het verhaal van ‘Het zolderkamertje aan de Bloemgracht’ leest heerlijk. Meteen vanaf het begin leef je mee met Cilla. Ze komt als een lief, aardig en ietwat naïef persoon over. Hoe verder je leest en hoe meer je over haar te weten komt, hoe beter je haar gaat begrijpen. Mia Zomerdijk (een pseudoniem van Iris Boter) heeft met Cilla een fijn personage gecreëerd. Ook al zou je haar op bepaalde momenten wel even wakker willen schudden. Dat geeft eigenlijk alleen maar aan dat je helemaal wordt meegenomen in Cilla’s verhaal.

Zomerdijk weet met haar beeldende schrijfstijl het verhaal echt tot leven te laten komen. Je ziet de personages zo voor je, maar dat geldt ook voor de verschillende gebeurtenissen die plaatsvinden. Het minimalistische op het zolderkamertje, het fanatiek moeten sporten voor het televisieprogramma en de heftige reacties die de deelname aan het programma oproept zijn een paar voorbeelden van zaken die je je levendig kunt voorstellen als jet dit boek leest.

Als Cilla en Nick mee gaan doen aan ‘Herstart’ heb je als lezer een verwachting hoe het verhaal zal gaan lopen. Wat heerlijk dat de auteur een aantal onverwachte zaken in petto heeft voor haar lezers. Dat geeft het verhaal van ‘Het zolderkamertje aan de Bloemgracht’ wel wat extra’s. Geweldig! Zomerdijk heeft gewoon een hele fijne roman geschreven.

Auteur: Mia Zomerdijk
Titel: Het zolderkamertje aan de Bloemgracht
Genre: Roman
Aantal pagina's: 281
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021030623