Overslaan en naar de inhoud gaan

Michelle Visser – Opstand

Sabine en Karlijn zijn een tweeling en wonen met hun vader in Utrecht. Ze verschillen echter van elkaar als dag en nacht. Sabine is rustig, terwijl Karlijn druk en onstuimig is. In 1829 wordt Sabine door haar vader uitgehuwelijkt aan Bernard, een banketbakker uit Brussel. Sabine verhuist naar Brussel, terwijl Karlijn haar vader helpt bij zijn drukkerij. Ze droomt ondertussen van een heel ander leven.

Als het conflict tussen de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden zijn hoogtepunt bereikt, wordt er hevig gestreden in Antwerpen en Brussel. Sabine heeft het zwaar in Brussel; de inwoners zien haar als een Nederlandse en vertrouwen haar daardoor niet. Karlijn is intussen in Antwerpen terechtgekomen; ze is de man die ze leuk vindt – Gijs – achterna gegaan. Het conflict en alles wat daarbij komt kijken, zorgt ervoor dat de tweelingzussen recht tegenover elkaar komen te staan. Hoe zal dit aflopen? Is hun familieband sterker dan de liefde voor een man of het vaderland?

Als je het boek ‘Opstand’ in je handen hebt, trekt de kaft meteen je aandacht. Je ziet een prachtige afbeelding van twee vrouwen in donkere kleding met een lichtere achtergrond. Daar zal je oog op vallen in een boekhandel of bibliotheek. Je zult er geen spijt van krijgen als je dit boek gaat lezen.

Michelle Visser heeft zich goed verdiept in de geschiedenis van de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden in de 19e eeuw. Dat merk je als je het verhaal leest. Naast een prachtige roman over twee zussen en hun verschillende levens is het een leerzaam verhaal. In het voorwoord vertelt de auteur over het stukje geschiedenis over koning Willem I waar maar weinig mensen weet van hebben. Zij las erover en wist dat ze het in een boek wilde verwerken. Dat heeft ze op een mooie manier gedaan.

Visser vertelt het verhaal op een prachtige manier. Ze zorgt ervoor dat het verhaal helemaal gaat leven. Je leert de twee zussen goed kennen en voelt je betrokken bij ze. Sabine en Karlijn maken op hun eigen manier de opstand mee. Je kiest als lezer geen partij voor één van de twee; je leeft met allebei mee. Als je eenmaal in ‘Opstand’ begonnen bent, leg je het maar met moeite weg.

Auteur: Michelle Visser
Titel: Opstand
Genre: (Historische) roman
Aantal pagina's: 350
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 9789022565049