Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn ervaring met Dwarsliggers

Zijn jullie bekend met het boekenfenomeen Dwarsliggers? Dit zijn zogenoemde overdwarsboekjes die op heel dun papier gedrukt zijn, waardoor een compleet boek gemakkelijk in je broekzak of (kleine) tas past. Ik kende het qua naam en ik had ze wel eens in de boekhandel zien liggen, maar tot nu toe had ik er nog geen eentje gelezen. Het leek me wel handig om onderweg mee te nemen, maar tegelijkertijd leek het me niet prettig lezen door de kleine letters en de dunne bladzijden.

2+1-actie
Om lezers kennis te laten maken met de Dwarsligger én om gemakkelijk een aantal boeken mee op vakantie te nemen, heeft Ambo|Anthos tot en met 30 september een leuke zomeractie. Je krijgt bij aankoop van twee dwarsliggers de derde cadeau. Let op: voor alle titels geldt op=op. Kijk voor meer informatie en de deelnemende boeken op www.boekenwereld.com/acties/dwarsligger-2plus1.

Top 3
Ik heb natuurlijk ook even gekeken tussen het aanbod van de zomeractie. Daaruit heb ik drie boeken gekozen die ik nog graag zou willen lezen. Mijn top 3 ziet er als volgt uit:
1. Simone van der Vlugt – Schilderslief
De historische romans van Simone van der Vlugt zijn tot nu toe altijd erg fijn om te lezen. Je merkt dat de auteur zich goed heeft ingeleefd in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Ik ben erg benieuwd naar het verhaal rondom de verguisde minnares van Rembrandt van Rijn.
2. Arjen Lubach – Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend / Bastaardsuiker
Arjen Lubach scoort hoge ogen tijdens ‘Zondag met Lubach’, maar hij is meer dan alleen een gevatte presentator. Dat heeft hij onder meer al bewezen met zijn boek ‘IV’. Ik ben benieuwd of ik over deze twee boeken net zo enthousiast ben als over ‘IV’.
3. Joanne Harris – De aardbeiendief
‘De aardbeiendief’ is het vervolg op ‘Chocolat’, de wereldberoemde roman van Joanne Harris. Dat eerste boek heb ik met veel plezier gelezen. De verfilming ervan was ook erg fijn. Het kan dan haast niet anders dan dat ik het vervolg ook zal waarderen. De titel en de kaft zijn al geweldig om te zien…

Mijn ervaring
De nummer 1 uit mijn top 3 heb ik als Dwarsligger mogen lezen. In eerste instantie vond ik erg wennen om een boek overdwars te lezen. De letters zijn een stuk kleiner dan je gewend bent en de bladzijden zijn erg dun. In het begin bladerde ik soms te ver door, maar door goed op de paginanummers te letten ging het daarna wel goed.

Als je eenmaal een stukje in een Dwarsligger gelezen hebt, wen je aan het formaat van de letters en kun je lekker doorlezen. Ik had verwacht dat je telkens de tekst van een andere bladzijde erdoorheen zou zijn, maar daar heb ik helemaal niets van gemerkt. Het boekje heeft een fijn formaat om onderweg mee te nemen. Ons zoontje van bijna 2 jaar vond het ook een heel handig formaat. Als ik niet oplette, ging hij er met mijn boek vandoor en kroop hij op zijn eigen fauteuil om “even te lezen”. Heel schattig om te zien. Al met al ben ik positief verrast door de Dwarsligger en wil ik nog wel vaker dit soort overdwarsboeken gaan lezen.

Meer weten?
Dwarsligger bestaat inmiddels ruim tien jaar en wordt door Ambo|Anthos uitgegeven. Zij geven echter niet alleen eigen titels in deze vorm uit; ongeveer 2/3 van het assortiment komt van een andere uitgeverij. Wil je op de hoogte blijven van Dwarsligger? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.