Overslaan en naar de inhoud gaan

Mike Boddé – Zupheul, Febbo, en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan

Deze Flaptekst wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Flapteksten. En is vervaardigd uit 100% flappende tekst. Wanneer mag u deze flaptekst niet lezen? Indien u overgevoelig bent voor flapte en/of in het verleden allergische reacties hebt opgelopen bij het flappen, wordt u ten strengste afgeraden deze flaptekst tot u te nemen. Mocht u onverhoopt de tekst toch gelezen hebben, lees dan onmiddellijk zes flinke alinea’s van Harry Mulisch om de schade te beperken. Indien u besluit deze flaptekst in te nemen, besef dan evenwel ook dat het gewenste effect van de flaptekst niet bereikt wordt indien u halverwege stopt met lezen. En dat u derhalve de gehele tekst dient uit te lezen om het gewenste resultaat te bereiken. Anders mist u namelijk de volgende belangrijke zin: ‘In Zupheul, Febbo en kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan wordt maar één ding gezegd.’

Door de bovenstaande flaptekst, de interessante titel en de leuke kaft werd ik erg nieuwsgierig naar dit boek van Mike Boddé. Ik ken hem alleen als cabaretier, en dan voornamelijk van ‘De Mike & Thomas Show’.

Voordat ik begon te lezen in het boek met de lange titel ‘Zupheul, Febbo, en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan’ heb ik er eerst doorheen gebladerd. Het is erg leuk en origineel vormgegeven. Verschillende lettertypes, verschillende lettergroottes, allerlei plaatjes… het is een al een feestje om te bekijken.

Tijdens het lezen moest ik wel even wennen. Je leest in het begin allerlei korte stukjes, waarbij je niet altijd precies weet wat je er nu mee aan moet en wat ze met elkaar te maken zouden kunnen hebben. Totdat je het verhaal ‘Goldmund’ en de bijbehorende uitleg hebt gelezen. Dan blijkt dat bepaalde verhalen een dubbele betekenis hebben; een zogenoemde extra laag. Dat zorgt ervoor dat je de rest van het boek anders gaat bekijken.

Dit boek van Boddé is uitermate geschikt om af en toe wat in te lezen. Bij bepaalde stukken zie je de cabaretier haast voor je op het podium staan en hem de woorden zeggen. Al met al is het een leuk en grappig boek, met hier en daar een wat diepere laag.

Auteur: Mike Boddé
Titel: Zupheul, Febbo, en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan
Genre: (Geen) roman
Aantal pagina's: 192
Uitgeverij: Brandt
ISBN: 9789492037206