Overslaan en naar de inhoud gaan

Mingfang Wang – Tijgerkop

Twaalf jaar lang was Mingfang Wang eigenaar van het restaurant dat eigenlijk voor haar broertje bestemd was. Iedereen die bij haar kwam eten of afhalen werd hartelijk ontvangen, maar niemand kende het deel van haar leven dat verborgen bleef, achter het luik, na sluitingstijd. En daar komt verandering in dankzij dit boek.

Wie heeft er in zijn of haar leven nog nooit eten gehaald bij de Chinees? Er zullen maar weinig mensen zijn die deze vraag met ‘Nee’ zullen beantwoorden. Op zondagavond je leuke weekend afsluiten met een lekkere Chinese maaltijd zal voor veel mensen als muziek in de oren klinken. Het is daarom niet verrassend om in ‘Tijgerkop’ te lezen dat zondag dé beste omzetdag voor het Chinese restaurant is. Dit is slechts één van de wetenswaardigheden die je in dit boek kunt lezen.

Wang heeft een prettige en humoristische schrijfstijl. Ze vertelt heel open over haar leven in het restaurant waar eigenlijk haar broertje zou gaan werken. Je leert veel over de Chinese cultuur, hoe mensen daarin met elkaar omgaan en wat Wang in haar jeugd zoal heeft meegemaakt. Interessant en leerzaam om te lezen. Tegelijkertijd is het knap hoe de auteur het allemaal op papier heeft gezet en veel mensen deelgenoot maakt van haar leven voor én achter het luik in het restaurant.

Tijdens het lezen van ‘Tijgerkop’ heb je haast het gevoel dat je zelf in het restaurant bent waar het verhaal zich grotendeels afspeelt. Je ziet de verschillende personages zo voor je en je kunt je proberen voor te stellen hoe druk het er is op bijvoorbeeld zo’n zondag. Wang vertelt haar verhaal op een duidelijke en beeldende manier dat je haast het verhaal ingezogen wordt en daardoor heb je het boek zo uit. Het is een aanrader om te lezen, zeker als je meer over de Chinese cultuur wil weten.

Auteur: Mingfang Wang
Titel: Tijgerkop
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Paris Books
ISBN: 9789492179715