Overslaan en naar de inhoud gaan

Mirjam Louwen-Van Bekkum – Florian is niet voorbij

Mirjam Louwen-Van Bekkum was al moeder van twee lieve kinderen toen ze zwanger bleek van een tweeling. De vreugde daarover veranderde in verdriet toen een van de twee spoedig na zijn geboorte ernstig ziek bleek te zijn en overleed.

Wat zoiets vreselijks doet met jezelf en je naasten beschreef Mirjam in een veelgelezen blog. Openhartig vertelt zij over haar schuldgevoelens, haar frustratie over sommige reacties op Florians overlijden en over verwarrende en tegenstrijdige emoties. Want naast groot verdriet zijn er ook positievere ervaringen. Mirjam vertelt het hele verhaal, vanaf het eerste slechte nieuws tot en met de uitvaart en nasleep. Zij laat zien dat je immens verdriet kunt omzetten in een hoopvolle toekomst.

Op Twitter volg ik Mirjam Louwen-Van Bekkum sinds een tijdje. Ze viel me op door haar mooie, openhartige tweets hoe zij en haar gezin omgaan met het overlijden van hun zoontje Florian. Ik ben haar blogs gaan lezen, waarin ze ook op openhartige wijze haar verhaal deelt. En nu is er het boek ‘Florian is niet voorbij’.

Wat heeft Mirjam daarmee een prachtig boek geschreven. Natuurlijk had je gehoopt dat ze dit boek niet had hoeven schrijven en dat ze allemaal nog van Florian hadden kunnen genieten. Wat is het knap hoe ze hun verhaal heeft geschreven en hoe ze haar lezers meeneemt in hun emoties (blijdschap, verdriet, hoop, wanhoop, teleurstellingen…). Alles komt voorbij en het raakt je. Geen enkele ouder zou zijn of haar kind moeten begraven of cremeren, maar helaas is de werkelijkheid soms anders.

Je begint in ‘Florian is niet voorbij’ en je leest het boek eigenlijk in één keer uit. Je kunt alleen maar respect hebben hoe het gezin omgaat met hun grote verlies en het knap vinden hoe open Mirjam zaken deelt. Niet alleen over het rouwproces van haarzelf en haar man, maar bijvoorbeeld ook van hun oudste twee kinderen. Lees dit boek en laat je tranen de vrije loop!

Auteur: Mirjam Louwen-Van Bekkum
Titel: Florian is niet voorbij
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 172
Uitgeverij: Water
ISBN: 9789492798534