Overslaan en naar de inhoud gaan

Monica Haak – De pijn die wij verbergen

Als Fleur op haar Instagram-story een vervelende reactie krijgt van een anoniem account, neemt ze het eerst niet zo serieus. Maar als er steeds gemenere berichten volgen, wordt Fleur beetje bij beetje overgenomen door haar angsten. Hoe kunnen berichten zoveel pijn doen? Wie zit er achter dit account? Fleur heeft hulp nodig om de ballen in haar leven hoog te houden, maar als je niet meer weet op wie je kunt vertrouwen...

Fleurs beste vriend Matt heeft zijn eigen struggles. Zijn nieuwe vriendin lijkt het niet goed met Fleur te kunnen vinden en hij heeft veel studiekeuzestress. Matts strenge ouders hebben een andere toekomst voor hem voor ogen dan hijzelf. Ook bij hem bouwt er een hoop spanning op, maar hij weet niet hoe hij hiermee om moet gaan...

‘De pijn die wij verbergen’ wordt vanuit de twee hoofdpersonages Fleur en Matt verteld. Hierdoor weet je als lezer soms al meer dan de personen in het boek zelf. Dat geeft een verhaal altijd wel iets extra’s. Het verhoogt ook de spanning in het verhaal, omdat je op bepaalde momenten gewoon door wil lezen om te ontdekken wat er nu precies allemaal aan de hand is.

Monica Haak heeft een zeer fijne schrijfstijl. Ze heeft zich goed ingeleefd in haar primaire doelgroep en in de verschillende onderwerpen die aan bod komen. ‘De pijn die wij verbergen’ kent actuele thema’s, waaronder online pesten, prestatiedrang en dementie. Dit zal voor veel lezers wel herkenbare situaties opleveren en wie weet helpt het sommige lezers wel in hun eigen leven.

De vraag die het meeste speelt, is wie er achter het pestgedrag richting Fleur zit. Haak probeert haar lezers telkens op het verkeerde been te zetten. Er zijn namelijk genoeg personages die erachter zouden kunnen zitten. De ontknoping is vrij verrassend. Alle zaken uit ‘De pijn die wij verbergen’ komen bijeen en zorgen voor een afgerond verhaal. De auteur heeft wat mij betreft een zeer goede Young Adult geschreven.

Auteur: Monica Haak
Titel: De pijn die wij verbergen
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Hamley Books
ISBN: 9789464510164