Overslaan en naar de inhoud gaan

Monica Haak – Voor verdriet heeft niemand tijd

Liv en Emerald zijn twee tieners die elk een groot verlies hebben geleden. Liv verhuist met tegenzin naar de andere kant van het land, waar ze Emerald ontmoet. Haar nieuwe beste vriendin worstelt met haar eigen problemen en heeft het langs haar zijde moeilijk om de draad op te pikken.

De twee groeien snel naar elkaar toe, wat hen ook hoop op een betere toekomst geeft, maar door de geheimen die ze allebei met zich meedragen, komt die vriendschap aan een zijden draadje te hangen.

In ‘Voor verdriet heeft niemand tijd’ lees je het ene hoofdstuk vanuit Liv en het andere vanuit Emerald. Je leert de beide tieners hierdoor steeds beter kennen én je weet meer informatie over hen dan de personages in het boek zelf. Dat blijkt op sommige momenten best cruciaal te zijn. Wat ik daarmee precies bedoel, ontdek je als je het boek leest.

Monica Haak heeft een mooi en aangrijpend boek geschreven. Ze laat zien wat een groot verlies met een jong iemand kan doen, ongeacht wie je verloren hebt. Daarbij schuwt ze niet om ook de mindere kanten van het rouwen te laten zien. Dat heeft ze op een mooie en tegelijkertijd heftige manier gedaan. Het boek grijpt je als het ware. Je sluit de beide hoofdpersonages in het je hart en je wil ze helpen waar je kunt, ook al kun je dat als lezer niet. Heel knap hoe Haak je helemaal in het boek mee weet te nemen.

De ontknoping is heftig en prachtig tegelijkertijd. Je gaat op dat moment steeds sneller lezen, omdat je gewoon moet weten hoe het allemaal af zal lopen. Het boek wegleggen is dan eigenlijk niet meer mogelijk. En als je ‘Voor verdriet heeft niemand tijd’ hebt uitgelezen, moet je het verhaal even laten bezinken. Wat is dit een sterk debuut!

Auteur: Monica Haak
Titel: Voor verdriet heeft niemand tijd
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 300
Uitgeverij: Hamley Books
ISBN: 9789463967280