Overslaan en naar de inhoud gaan

Myrthe van der Meer - Paaz

Emma wordt - voor haar gevoel - van de ene op de andere dag op de Paaz opgenomen. Ze weet op dat moment een ding zeker: er is een fout gemaakt. Hoe kan iemand met een goede baan, een geweldige vriend en een leuk leven nu op de psychiatrische afdeling terecht komen? Oké, ze wil wel dood, maar dat kan toch niet het probleem zijn?

Op dat moment begint Emma’s leven in de psychiatrische kliniek. Het blijkt een absurde wereld vol met regels, pillen, diagnoses, bizarre patiënten en erg vreemde therapeuten. Langzamerhand komt Emma erachter dat ze hier met een reden zit en dat ze op zoek moet naar zichzelf. Ze sluit nieuwe vriendschappen, maar moet er toch zelf achter zien te komen hoe zij ooit weer terug naar huis kan. En dat is minder gemakkelijk dan ze in eerste instantie had verwacht…

‘Paaz’ is de eerste psychiatrische roman die ik gelezen heb. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Myrthe van der Meer (pseudoniem), die vijf maanden op de Paaz heeft doorgebracht. Met dit boek wil ze een inkijkje geven in de wereld van het verblijven op een psychiatrische afdeling. En dat doet ze op een boeiende en grappige manier.

‘Paaz’ is een vlot geschreven verhaal. Het is eenvoudig te lezen ondanks dat het een voor mij vrij onbekend onderwerp was. Van der Meer heeft een prettige schrijfstijl met gemakkelijke woorden, waardoor het leven op de psychiatrie iets begrijpelijker wordt voor een buitenstaander. Als je zelf iemand in je omgeving hebt met psychische problemen, zal dit boek voor herkenning zorgen. Maar ook voor mensen die dit niet hebben, is het een aanrader om te lezen.

De auteur geeft je een realistisch beeld van een wereld die voor veel mensen onbekend is en verborgen blijft. Ook krijg je een kijkje in haar gedachten en gevoelens, waardoor je haar iets beter leert kennen en begrijpen. Al met al een prachtig boek waar je nog even over nadenkt als je het uit hebt.

Auteur: Myrthe van der Meer
Titel: Paaz
Genre: Psychiatrische roman
Aantal pagina’s: 352
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044336672