Overslaan en naar de inhoud gaan

Nan Adams – Vers bloed

Vera's man overlijdt aan een hartaanval - plotseling is ze weduwe. Ze is diepgeraakt, maar wil niet bij de pakken neerzitten. Een halfjaar later verhuist ze van Amsterdam naar het Veluwse Waterlo.

In eerste instantie betrekt ze een vakantiehuisje, maar ze gaat op zoek naar een vaste stek. Hoewel ze geniet van de rust en de natuur, valt het Vera op dat er wat lugubere zaken spelen in het dorpje. Zo wordt een vrouw die zich actief verzette tegen de overname van de lokale camping door dubieuze investeerders al maanden vermist. Vera raakt erover in gesprek met haar nieuwe Waterlose vrienden maar betwijfelt al snel of zíj wel zuiver op de graat zijn.

Gedreven als ze is probeert Vera alle stukjes informatie over de mysterieuze vermissing bij elkaar te puzzelen, ongeacht het gevaar waarin dit haar zelf brengt…

Wat heeft Nan Adams (een pseudoniem van Nannet van der Ham) met Vera een leuk en gezellig personage gecreëerd. Meteen vanaf het eerste hoofdstuk krijg je het gevoel alsof je dit personage al eventjes kent. Ze komt aardig, gezellig en lief over en ze lijkt duidelijk te weten wat ze wil. Heerlijk!

In ‘Vers bloed’ maken we voor het eerst kennis met Vera. Adams geeft stukje bij beetje informatie over haar hoofdpersonage. Je valt middenin het leven van Vera waarin ze nu leeft. Terwijl je leest hoe ze haar leven opnieuw oppakt in Waterlo, ontdek je wat ze zoal heeft meegemaakt. Dat is een prettige manier van lezen. Je wil aan de ene kant weten wie de hoofdpersoon is en wat haar heeft gevormd tot wie ze is en aan de andere kant ben je benieuwd wat ze nog gaat beleven. De auteur weet hier de goede balans in de te vinden.

Ondanks dat ‘Vers bloed’ geen dik boek is, weet de auteur de spanning goed op te bouwen. De ontknoping is niet helemaal verrassend, maar blijkt uitstekend binnen het verhaal te passen. Als lezer is het zeker af en toe leuk om het bij het juiste eind te hebben. Dat betekent overigens niet dat Adams je niet een aantal verschillende richtingen in stuurt. Het is aan jou als lezer om de juiste te volgen. Het einde laat genoeg ruimte over voor een tweede boek over Vera in Waterlo. Gelukkig is dat al beschikbaar in de vorm van ‘Sneeuwstorm’.

Auteur: Nan Adams
Titel: Vers bloed
Serie: Vera op de Veluwe
Genre: (Spannende) roman
Aantal pagina's: 143
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789047205548