Overslaan en naar de inhoud gaan

Nanda Roep – Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook

Bianca de Groot is een 40-something en heeft een tienerdochter Anouk (en ja, vernoemd naar dé zangeres). Ze besluit om haar levensverhaal in boekvorm aan haar dochter te gaan vertellen.

Terwijl ze hiermee bezig is, ontdekt ze van alles… over zichzelf, over haar familie en over haar verschillende relaties. Ze spaart zichzelf niet en vertelt haar dochter over de pijnlijke momenten, de (meestal) onbegrijpelijke conflicten en de verschillende inzichten die ze tijdens het schrijven krijgt. Ze wil dat haar dochter haar hele levensverhaal te horen krijgt.

‘Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook’ begint dat de ik-persoon als 40-something iets gaat vertellen. Het lijkt in eerste instantie of deze persoon jou als lezer aanspreekt, maar al snel blijkt dat ze haar verhaal aan haar dochter wil vertellen. Wat volgt, is een niet-chronologisch verhaal over het leven van Bianca de Groot. Het lijkt even alsof de hoofdpersoon van de hak op de tak springt, maar dankzij de leeftijden die boven elk hoofdstuk staan weet je in welke fase van Bianca’s leven je zit. Dat zorgt ervoor dat je het boek goed kan volgen.

Nanda Roep zorgt ervoor dat je de hoofdpersoon uit ‘Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook’ erg goed leert kennen. Bianca vertelt zowel de goede als de slechte momenten. De meeste slechte momenten vinden plaats in het bijzijn van haar familie (haar vader, haar moeder en haar zus). Je krijgt regelmatig medelijden met Bianca, vanwege de manier waarop vooral haar ouders met haar omgaan. Het zorgde ervoor dat ik nog dankbaarder werd over de band die ik met mijn ouders (en zussen) heb. Je gunt niemand een band met zijn of haar ouders zoals Bianca dat heeft.

Roep heeft een prettige en vlotte schrijfstijl, waardoor je Bianca tegenover je waant als ze haar verhaal vertelt. Het lijkt bijna alsof je samen met haar aan een keukentafel zit. Prachtig hoe de auteur dat voor elkaar heeft gekregen.

Auteur: Nanda Roep
Titel: Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook
Genre: (Familie)roman
Aantal pagina's: 214
Uitgeverij: Uitgeverij Nanda
ISBN: 9789490983000