Overslaan en naar de inhoud gaan

Naoki Higashida – Waarom ik soms op en neer spring

Het gedrag en de belevingswereld van een autist zijn heel moeilijk te begrijpen en te volgen als je zelf geen autisme hebt. Naoki Higashida is zelf autistisch en was er op 13-jarige leeftijd al achter dat mensen hem vaak heel moeilijk begrijpen. Op deze leeftijd heeft hij het boek ‘Waarom ik soms op een neer spring’ geschreven.

Aan de hand van vragen probeert hij autisme zo goed mogelijk uit te leggen. Enkele van deze vragen zijn: ‘Waarom zetten jullie speelgoedautootjes en blokken op een rij?’, ‘Waarom schrijven jullie letters in de lucht?’, ‘Waarom springen jullie soms op en neer?’ en ‘Waarom houden jullie zoveel van wandelen?’ Tussen de vragen en antwoorden door staan enkele korte verhaaltjes over bijvoorbeeld een persoonlijke situatie van de auteur.

Het boek begint met een verhelderende proloog van David Mitchell, afkomstig uit Ierland. Hij heeft zelf een autistische zoon en vertelt hoe fijn dit boek voor hem, zijn vrouw en uiteindelijk ook zijn zoon was. Mitchell probeert de lezer zo duidelijk mogelijk te maken hoe een autist zich voelt. Het zorgt ervoor dat je meteen goed in het verhaal zit.

Higashida heldert met zijn duidelijke antwoorden het een en ander over autisme op voor de lezer. In simpele en gemakkelijke bewoordingen geeft hij antwoord op tientallen vragen. Hierbij laat hij vaak doorschemeren dat het belangrijk is om geduld te hebben met autistische mensen. Je merkt aan de schrijfstijl dat ‘Waarom ik soms op en neer spring’ door een kind is geschreven, mede door de relatief korte antwoorden en het vaak in herhaling vallen. Maar dat neemt zeker niet weg dat dit een zeer indrukwekkend boek is om te lezen. De gegeven antwoorden zijn boeiend en leerzaam. Je krijgt hiermee een kijkje in een voor veel lezers onbekende wereld. Voor iedereen die met autistische kinderen te maken heeft en/of er meer over wil weten, is dit boek een absolute aanrader.

Auteur: Naoki Higashida
Titel: Waarom ik soms op en neer spring
Genre: Non-fictie
Aantal pagina’s: 128
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046816325