Overslaan en naar de inhoud gaan

Nationale Voorleesdagen 2021

Ieder jaar worden de Nationale Voorleesdagen georganiseerd. Dit jaar vonden ze plaats van 20 tot en met 30 januari. Normaal gesproken wordt dit evenement uitgebreid gevierd bij de kinderopvang en op basisscholen met onder meer het Voorleesontbijt. De harde lockdown door het coronavirus gooide dit jaar roet in het eten, maar het evenement heeft online alsnog door kunnen gaan.

Belang van voorlezen
Voorlezen is van groot belang voor kinderen. Het is goed voor de taalontwikkeling, het stimuleert de fantasie, het verhoogt het concentratievermogen en helpt om rust en regelmaat voor bijvoorbeeld het slapengaan te creëren. Mede daardoor kan het heel belangrijk zijn om als vast ritueel voor het slapengaan een verhaaltje voor te lezen. Je hebt een momentje samen met je kind en je helpt bij de ontwikkeling van hem en/of haar.

Mijn man en ik zijn ons zoontje al vanaf jonge leeftijd gaan voorlezen. Hij was nog een baby toen we hem bijna elke dag al een kort verhaaltje voorlazen. Hij keek zijn ogen uit naar de plaatjes. Inmiddels is ons zoontje 2,5 jaar en is het voorlezen echt een ritueel bij het naar bed gaan geworden. Hij vindt het heerlijk om in zijn pyjama bij mijn man of bij mij op schoot te zitten om naar een verhaaltje te luisteren. Enkele favoriete boekjes zijn op dit moment ‘Bobbi naar het bos’, ‘Fien en Teun: voorleesverhalen op de boerderij’, ‘De Gruffalo’ en ‘De krijtjes staken’.

Prentenboeken
Elk jaar staat er één prentenboek centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. Dit jaar is dat ‘Coco kan het!’, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen. Dit boek is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Het is een leuk en mooi verhaal over een vogeltje dat voor het eerst gaat vliegen. Het staat vol met mooie illustraties en is een fijn boek om voor te lezen.

‘Coco kan het!’ staat samen met negen andere boeken in e Prentenboeken Top-10. In het kader van de Nationale Voorleesdagen én om de lokale boekhandel tijdens de lockdown te steunen, hebben wij twee prentenboeken uit deze top-10 aangeschaft: ‘Coco kan het!’ en ‘Een voor jou, twee voor mij’.

’Een voor jou, twee voor mij’
Ons zoontje vindt de beide prentenboeken leuk, maar ‘Een voor jou, twee voor mij’ is op dit moment wel favoriet. We hebben het boek nu een kleine week in huis en we hebben het elke avond al voorgelezen, soms zelfs twee keer achter elkaar. Het verhaal is geschreven en geïllustreerd door Jörg Mühle, en vertaald door J.H. Gever. Het gaat over een beer en een wezel die drie paddenstoelen hebben om op te eten. Ze hebben moeite om deze paddenstoelen eerlijk te verdelen en krijgen er zelfs ruzie over. Als dat maar goed afloopt…

Het verhaal is leuk geschreven en het staat vol mooie illustraties. Er is op elke pagina van alles te zien. Ons zoontje vindt het geweldig om alles te benoemen wat hij ziet… én hij is groot fan van paddenstoelen (die hij “patjinkels” noemt). Die komen op vrijwel elke pagina terug. Geweldig! Voorafgaand aan het verhaal en na afloop staan ogenschijnlijk twee keer dezelfde illustratie, maar als je goed kijkt zie je een aantal verschillen. Dat maakt het een leuke zoekplaat. Succes gegarandeerd!