Overslaan en naar de inhoud gaan

Nic Stone – Wat zou Justyce doen?

Vernell LaQuan Banks en Justyce McAllister groeiden allebei op in zuidwest Atlanta, een paar straten van elkaar. Jaren later loopt Justyce door de roemruchte zalen van Yale en zit Quan achter de tralies van een jeugddetentiecentrum.

Problemen thuis en misverstanden op school leiden tot ontmoetingen met de politie en moeilijke beslissingen. En dan is er een dode agent en een wapen met Quans vingerafdrukken erop. Hoe kan het dat een doodgewone jongen als Quan zomaar verzeild raakt in een moordzaak? Quan weet het zelf ook niet.

Na het indrukwekkende Wat zou Martin doen? is het langverwachte vervolg verschenen, waarin Nic Stone een kritische blik werpt op de gebrekkige praktijken en ideologieën die Afro-Amerikaanse jongens en minderheden in het Amerikaanse rechtsysteem discrimineren.

‘Wat zou Justyce doen?’ is een nog indrukwekkender boek dan het eerste deel. Het laat zien hoe verschillend de wereld van twee jongeren kan worden door de directe omgeving waarin ze opgroeien. Quan en Justyce groeien in dezelfde buurt op, maar ze leiden uiteindelijk een heel ander leven. Dat komt binnen bij de lezer. Hoe verder je leest in het boek, hoe meer indruk het boek op je maakt. Ook al is dit een fictief verhaal, deze situaties gebeuren echt.

Stone vertelt het verhaal op een krachtige manier aan haar lezers. Ze gebruikt flashbacks en brieven om het totale verhaal van Quan te vertellen. Hierdoor weet ze van het begin tot het einde te boeien. Als je eenmaal aan ‘Wat zou Justyce doen?’ begonnen bent, kun je bijna niet stoppen met lezen. En na het lezen van het nawoord en het dankwoord moet je alles even laten bezinken. Wat een boek!!

Auteur: Nic Stone
Titel: Wat zou Justyce doen?
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000376216