Overslaan en naar de inhoud gaan

Nina de Pass – Mijn jaar na jou

Negen maanden later na een tragisch ongeluk dat Cara heeft overleefd maar haar beste vriendin Georgina niet, besluit Cara's moeder dat een kostschool in de Zwitserse Alpen de nieuwe start is die haar rouwende dochter nodig heeft. Maar Cara weet dat het niks uitmaakt; Georgina is weg en niets zal haar terugbrengen.

Op haar nieuwe school weet niemand iets over Cara's verleden en ze is van plan dat zo te houden. Maar hoe ze ook haar best doet om afstand te bewaren, haar nieuwe vrienden breken de muur die ze zo zorgvuldig had opgebouwd langzaam af.

In het begin van ‘Mijn jaar na jou’ heb je moeite om hoofdpersonage Cara te doorgronden. Je ontdekt al snel dat ze iets verschrikkelijks hebt meegemaakt, maar je weet op dat moment niet precies wat. Nina de Pass zet deze hoofdpersoon op een ongelooflijk realistische manier neer. Ze laat Cara’s worstelingen en strubbelingen zien en ze zorgt dat ze zichzelf stukje bij beetje loslaat in het bijzijn van haar nieuwe vrienden. Zo mooi geschreven.

Hoe verder je in het boek bent, hoe meer je over Cara en haar verleden leert. Langzaamaan wil je haar steeds meer steunen en haar helpen waar het nodig is. Je leeft zo ontzettend met haar mee en je zou haar pijn weg willen halen, als dat kan. Bijzonder knap hoe De Pass dit heeft beschreven en hoe ze het voor elkaar krijgt dat je als lezer zo wordt meegenomen in het verhaal.

‘Mijn jaar na jou’ kent een mooi verloop, waarin ruimte is voor pijn en verdriet maar waarin ook fijne momenten plaatsvinden. Het verhaal raakt je en laat je niet zomaar los wanneer je het uit hebt gelezen. Wat is het goed dat de uitgeverij een lijst met hulpinstanties in Nederland en België aan het einde heeft toegevoegd. Wat een indrukwekkend verhaal!

Auteur: Nina de Pass
Titel: Mijn jaar na jou
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000370429