Overslaan en naar de inhoud gaan

Noah Hawley – Voor de val

Tijdens een mistige zomeravond gaan elf mensen in Martha’s Vineyard aan boord van een privévliegtuigje. Tien rijke mensen die hier thuis lijken te horen en een toevallige passagier die kunstenaar is. Achttien minuten na het opstijgen, is het vliegtuig neergestort op zee. Er zijn twee overlevenden: JJ, een jongetje van vier jaar en Scott Burroughs, de kunstenaar. Hij weet het jongetje te redden en samen met hem naar de kust te zwemmen.

Tussen JJ en Scott ontstaat een bijzondere en haast onwaarschijnlijke vriendschap. En ondertussen is de vraag wat er nu precies aan de hand was in het vliegtuigje. Hoe komt het dat er zoveel invloedrijke mensen aan boord zaten? Was het ongeval iets mechanisch of iets menselijks, of was er geen sprake van een ongeval?

‘Voor de val’ vertelt het verhaal van Scott en JJ, twee overlevenden van een vliegtuigongeluk. Maar daarnaast krijg je via flashbacks te lezen wie de andere passagiers waren en welke bemanningsleden er op de vlucht zaten. Dat levert in eerste instantie veel vragen op: waarom zaten al deze mensen in dit privévliegtuigje? Hoe goed kenden zij elkaar? Hoe kwam de kunstenaar erbij? En wat is er nu precies gebeurd voordat het neerstortte? Maar uiteindelijk zorgen al die flashbacks er mede voor dat je antwoord krijgt op al je vragen.

Noah Hawley heeft een prachtige, levensechte schrijfstijl. De scène van Scott en JJ in het water nadat het vliegtuigje is neergestort, zag ik haast helemaal voor me. Je voelt bijna de kou en de wanhoop van Scott en het verdriet en de angst van JJ. Ook tijdens andere momenten in het boek zie je de scènes zo voor je. Dat geeft de roman net wat extra’s, waardoor het verhaal in je hoofd blijft zitten.

Hawley werkt met zijn verhaal naar een indrukwekkend einde toe, waar je op al je vragen (en meer) een antwoord krijgt. De auteur voegt daar ook nog enkele verrassende elementen aan toe. Al met al is ‘Voor de val’ een zeer mooi boek dat je nog even door je hoofd blijft spoken als je het uit hebt.

Auteur: Noah Hawley
Titel: Voor de val
Genre: Roman
Aantal pagina's: 384
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022576144