Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontdek de veelzijdigheid aan auteurs

In de loop van de tijd heb ik al heel veel boeken gelezen. Vraag me niet hoeveel het er precies zijn, want dat antwoord moet ik je schuldig blijven. Ik denk dat ik gemiddeld 100 boeken per jaar lees. Niet verwonderlijk dat ik heel wat favoriete auteurs heb gekregen. Vraag aan iemand in mijn directe omgeving wie dat is, en de meerderheid zal Loes den Hollander noemen. Ik heb al haar boeken gelezen – sommigen zelfs herlezen – en in mijn boekenkast staan. Ik hoop dat er nog veel boeken van haar hand mogen volgen.

Maar het zorgde er ook voor dat ik bleef hangen bij de voor mij bekende auteurs. Met de nadruk op zorgde. Dankzij mijn recensie- en redactiewerk voor Leesfanaten is daar namelijk verandering in gekomen. Als recensent heb ik aan de hoofdredacteur door kunnen geven van welk soort boeken ik houd en welke auteurs ik graag lees. Maar er komen zoveel (digitale) boeken bij haar binnen dat je ook andere genres en nieuwe auteurs te lezen krijgt. En dat kan ik alleen maar toejuichen. Het is namelijk heerlijk om nieuwe namen aan mijn favorietenlijstje toe te voegen.

Als recensent heb ik onder meer ‘Tranen van Lucifer’ van James Thompson gelezen. Ik kende deze auteur niet. Zowel zijn naam als zijn boeken niet. Na zijn naam gegoogeld te hebben, kwam ik erachter dat ‘Tranen van Lucifer’ zijn tweede boek in de Inspecteur Vaara-serie was. Dit boek was spannend en boeiend tegelijkertijd. En… het smaakte naar meer… veel meer. Het eerste boek uit deze serie – ‘Engelen van sneeuw’ – heb ik meteen besteld en in een paar dagen gelezen. Nu is het wachten tot ik het derde deel kan gaan lezen.

Niet alleen via mijn eigen recensies ontdek ik prachtboeken, dat geldt ook voor de recensies van de andere recensenten. Als eindredacteur lees ik alle recensies voor ze op de website verschijnen. En de recensenten hebben mij al meerdere malen dankzij hun enthousiaste recensies aan nieuwe boeken geholpen. Ik schrijf meteen de titel en auteur op als er weer iets voorbij komt wat ik ook wil lezen. Zodra ik tijd heb – tussen de recensieboeken door – lees ik een van die boeken. Enkele voorbeelden daarvan zijn: ‘De vrouwenslagerij’ van Ilja Gort, ‘Houvast’ van Linda Jansma en ‘Het drama van Alphen’ van Ivo van Woerden.

Wat ik maar wil zeggen is: neem eens een kijkje in de wondere wereld van boeken, stap uit je comfort zone en ga voor een (voor jou) onbekende auteur. Het zal niet altijd een succes zijn, maar wie weet wat voor geweldige auteur(s) je ontdekt.