Overslaan en naar de inhoud gaan

Paula Hawkins – Het meisje in de trein

Elke ochtend neemt Rachel dezelfde trein. Ze hobbelt over het spoor, langs een rij leuke huizen in een buitenwijk van Londen. En elke dag staat ze voor hetzelfde rode sein stil. Op dat punt kijkt ze iedere ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze noemt hen “Jason en Jess” en volgens haar hebben zij een perfect leven. Een leven zoals zij ooit had…

Maar op een dag ziet ze iets vreemds gebeuren in hun tuin. De trein rijdt op een gegeven moment weer verder, maar voor Rachel is er iets veranderd. Als ze ontdekt dat “Jess” vermist wordt, gaat ze met haar verhaal naar de politie. Maar wordt ze wel geloofd? Voor Rachel rijst de vraag: heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met de vermissingszaak te bemoeien?

‘Het meisje met de trein’ is het thrillerdebuut van Paula Hawkins en krijgt overweldigend veel enthousiaste reacties. Begin juni is dit boek VN-Thriller van het jaar 2015 geworden. Dat maakte mij nieuwsgierig en ik heb het meteen bij de bibliotheek gereserveerd. Met een twintigtal wachtenden voor me heeft het even geduurd voor ik het kon lezen.

Hawkins bouwt de spanning vrij langzaam op, waardoor het even duurde voor ik lekker in het verhaal zat. Maar na een moeizaam begin volgt een spannend boek, waarbij de psychologische spanning de boventoon voert. Vanuit de drie hoofdpersonages Rachel, Megan en Anna lees je het verhaal, zowel in het heden als in het verleden. Daardoor weet je als lezer meer dan de personages zelf. Dat levert extra spanning op. Tegelijkertijd zorgt deze vertelwijze ervoor dat je allerlei vragen hebt, die in de loop van het verhaal beantwoord worden.

De auteur zet je met verschillende plotwendingen regelmatig op het verkeerde been… totdat je door lijkt te hebben hoe het precies zit. Maar dan volgt er alsnog een verrassende ontknoping. Al met al beleef je met ‘Het meisje in de trein’ een aantal boeiende leesuurtjes.

Auteur: Paula Hawkins
Titel: Het meisje in de trein
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 357
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400503885