Overslaan en naar de inhoud gaan

Petra Vollinga – Wat zou Dolly doen?

Thuisblijfmoeder Gonny, zakenvrouw Betteke en spirituele losbol Karlijn zijn totaal verschillend, maar hebben een gemeenschappelijke liefde: het countrykoor. Bij de lustrumwedstrijd winnen de drie als Dolly’s Angels een roadtrip door Amerika, met als eindbestemming Dollywood en een meet and greet met hun grote idool Dolly Parton.

De reis wordt een heerlijk avontuur door het diepe Zuiden vol sleazy motels, muziek, knappe cowboys en kilometers. Heel veel kilometers. Van Mardi Gras in New Orleans door de katoenvelden naar Graceland. En van de wereldberoemde Sun Studio in Memphis naar een dampend Nashville, leren ze het land, elkaar en zichzelf steeds beter kennen.

Het verhaal van ‘Wat zou Dolly doen?’ wordt vanuit drie personages verteld: Gonny, Betteke en Karlijn. Je leert de personages hierdoor beter kennen, omdat je hun gevoelens en gedachten leest. Hierdoor weet je als lezer soms meer dan de andere personen uit het boek. Dat geeft het verhaal wel wat extra’s. Op sommige momenten ben je heel benieuwd wanneer een personage iets uit hun verleden met de rest deelt. Interessant gedaan door Petra Vollinga.

Nadat de drie vrouwen op roadtrip gaan, lijkt het verhaal pas echt tot leven te gaan komen. Voorafgaand aan de reis leer je de dames een beetje kennen, maar pas tijdens de trip kom je echt meer te weten over ze. En dan komen ze ook pas meer over elkaar te weten. Ze blijken elkaar daarvoor toch maar vrij oppervlakkig te kennen. De personages hadden gedurende het verhaal nog wat meer uitgediept mogen worden. Je had nog meer over hun achtergronden en hun verleden willen weten om ze nog beter te begrijpen. Dat blijft nu allemaal iets te oppervlakkig. Dit zorgt er tegelijkertijd wel voor dat het een luchtig boek blijft, dat prettig leest en toch wat zwaardere onderwerpen naar boven laat komen. Dat is op zich een prima keuze van de auteur.

Het einde van ‘Wat zou Dolly doen?’ lijkt een deceptie voor de hoofdpersonages te worden, maar Vollinga heeft dan alsnog een kleine verrassing in petto. Wat in ieder geval duidelijk is geworden, is dat Gonny, Betteke en Karlijn na hun roadtrip vrienden voor het leven zijn geworden.

Auteur: Petra Vollinga
Titel: Wat zou Dolly doen?
Genre: Roman
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022592687