Overslaan en naar de inhoud gaan

Per Petterson – Twee wegen

Op een brug komen twee mannen elkaar tegen. Dit resulteert in een ongemakkelijk gesprek tussen hen beiden. De reden? Tommy en Jim waren vroeger vrienden. Inmiddels hebben ze elkaar al 35 jaar niet meer gezien.

Deze ontmoeting brengt bij de beide mannen zeer veel herinneringen van vroeger naar boven, vooral uit hun jeugd. Ze zijn allebei opgegroeid in een gebroken gezin. Hun vriendschap zorgde voor kracht, waardoor ze hun jeugd redelijk zijn doorgekomen. Uiteindelijk zijn ze hun eigen weg gegaan. Maar nu tijdens deze toevallige ontmoeting kunnen ze niet meer ontsnappen aan hun verleden.

In ‘Twee wegen’ maken we kennis met Tommy en Jim. Twee mannen die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben, maar uiteindelijk blijken ze heel wat met elkaar te delen. Per Petterson geeft langzaam prijs wat de band tussen de beide mannen is. De auteur geeft dit overigens niet heel uitgebreid weer. Je moet als lezer een heleboel zaken zelf invullen. Dat geeft wat extra’s aan het boek, maar wat mij betreft had de auteur soms wel iets meer zelf mogen vertellen.

Boven elk hoofdstuk heeft Petterson neergezet over wie het desbetreffende hoofdstuk gaat en in welk jaar het afspeelt. Dat is erg handig voor de lezer en maakt ‘Twee wegen’ leesbaarder. Je weet precies waar je in het verhaal zit. Doordat de auteur gekozen heeft om het verhaal niet chronologisch te vertellen, geven deze aanduidingen je een extra handvat om alles goed te blijven volgen.

De prettige schrijfstijl van de auteur zorgt ervoor dat je het verhaal gemakkelijk leest. Ook al moet je als lezer af en toe wel aan het werk door te bedenken hoe het een en ander in elkaar steekt; ‘Twee wegen’ is uiteindelijk een prachtig verhaal over vriendschap.

Auteur: Per Petterson
Titel: Twee wegen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 250
Uitgeverij: Uitgeverij De Geus B.V.
ISBN: 9789044526431