Overslaan en naar de inhoud gaan

Pia de Jong – Charlotte

Na twee zoons krijgen Robbert en Pia als derde kind een dochtertje, genaamd Charlotte. Al bij haar geboorte blijkt dat er iets niet goed is bij Charlotte. Ze heeft allerlei plekjes op haar lichaam. De diagnose leukemie wordt gesteld. Chemotherapie is een optie, maar het succes daarvan is twijfelachtig. De ouders besloten om hun dochtertje niet te laten behandelen.

Het gevolg is dat ze van jan en alleman goedbedoelde adviezen krijgen om ervoor te zorgen dat Charlotte weer beter kan worden. Pia en Robbert proberen hier zo goed mogelijk mee om te gaan, maar uiteindelijk sluiten ze zich min of meer van hun omgeving af. Alles staat in het teken van het liefdevolle gezin, en dan met name van Charlotte.

‘Charlotte’ is een prachtig, ingetogen verhaal van een moeder die vecht voor het leven van haar dochtertje. In strijd met adviezen van de arts en andere mensen uit de omgeving besluit Pia de Jong voor haar gevoel te kiezen: ze wil haar dochter zelf beschermen. En tegelijkertijd wil ze haar twee zoontjes voorbereiden op de ernstige toekomst die hen te wachten staat. Het is indrukwekkend te noemen hoe de auteur deze periode beschreven én beleefd heeft.

Ondanks het verdrietige en heftige onderwerp is ‘Charlotte’ geen zielig boek geworden. De Jong heeft een mooie en beeldende schrijfstijl, waardoor de gebeurtenissen in het verhaal tot leven voor je komen. Je ziet de buurt waarin Robbert en Pia gaan wonen voor je, inclusief alle verschillende buurtbewoners. Je voelt haast de wanhoop die de jonge ouders hebben als ze te horen krijgen dat hun dochtertje ongeneeslijk ziek is.

De Jong brengt haar kwetsbare verhaal op een mooie manier over in het boek ‘Charlotte’. Ze laat zien dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn én laat je nadenken over de echt belangrijke zaken in het leven, zoals liefde en zorgzaamheid.

Auteur: Pia de Jong
Titel: Charlotte
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 239
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9789044629996