Overslaan en naar de inhoud gaan

Pieter Steinz – Waanzin in de wereldliteratuur (Boekenweekessay 2015)

Pieter Steinz geeft met ‘Waanzin in de wereldliteratuur’ de lezer een rondleiding door het dolhuis van de literaire fictie. Aan de hand van verschillende beroemde auteurs vertelt hij over de gradaties van gekte, de grens tussen gek en normaal, en de aantrekkingskracht van psychiatrische gevallen voor fictieschrijvers. Oftewel: je krijgt als lezer een korte inleiding in de waanzin die de wereldliteratuur kent.

‘Waanzin in de wereldliteratuur’ is een heerlijk boekje om even tussendoor te lezen. Het kent slechts 64 pagina’s, waardoor het zo uit is. Dat komt niet alleen omdat het boekje zo dun is, maar ook omdat de stof interessant is. Ik wist niet van alle genoemde auteurs dat ze “waanzinnig” waren. Het verandert voor mij verder weinig hoe ik over die auteurs denk, maar ik vond het wel uitermate boeiend om te lezen hoe bijvoorbeeld Boudewijn Büch helemaal opging in de verhalen die hij geschreven heeft. Het grens tussen fictie en werkelijkheid was soms nogal vaag voor hem.

Steinz leidt je als het ware door een soort museum rond, waarbij je in aparte kamers over verschillende soorten waanzin wat leert. Tijdens het lezen had ik echt het gevoel alsof ik rondliep en overal de werken van de desbetreffende auteur zag liggen. Het verhaal kwam echt tot leven voor me.

Na afloop van het verhaal staan er lijstjes met leestips ingedeeld in verschillende categorieën, zoals ‘Syndroom van…’, ‘Fobieën en manieën’ en ‘Tien klassieke romanpsychiaters’.

Auteur: Pieter Steinz
Titel: Waanzin in de wereldliteratuur
Genre: Non-fictie
Uitgeverij: Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek
ISBN: 9789059652767
Aantal pagina's: 64