Overslaan en naar de inhoud gaan

Pieter Steinz en Bertram Mourits – Luisteren &cetera

Ergens in de jaren vijftig kwamen blues, gospel en country samen. Ze ontploften als het ware tot een universum van de popmuziek zoals we dat nu kennen. Daarna was alles mogelijk en werd er steeds weer iets nieuws uitgevonden. Thuis bij de radio of buiten de deur in een concertzaal en op de dansvloer genoten mensen op hun eigen manier van muziek.

Stonden eerst de liedjes centraal, later werd dat het album. Mede dankzij The Beatles en The Who die hun liedjes doelbewust bij elkaar gingen zetten. Pieter Steinz en Bertram Mourits kozen 26 albums uit waarop de spanning en het enthousiasme van de ontdekking het best voelbaar zijn. En zo ontdek je hoe het allemaal begon.

Na een deel over de jaren zeventig en een over de jaren tachtig en negentig gaan Steinz en Mourits nu in op de jaren vijftig en zestig. Na een informerende inleiding nemen ze de lezers mee in de wereld van de popmuziek waar het allemaal begon. De auteurs behandelen verschillende muzikanten en hun albums. Denk hierbij onder meer aan Frank Sinatra met ‘In the wee small hours’, Billie Holiday met ‘Lady in Satin’, The Rolling Stones met ‘Beggars banquet’ en Boudewijn de Groot met ‘Picknick’.

Na elke muzikant krijg je een overzicht met invloeden, albums en luistertips. Je kunt haast niet anders dan YouTube erbij houden als je aan het lezen bent. Sommige liedjes wil je meteen horen als je erover leest. Het is genieten geblazen als je bijvoorbeeld luistert naar het geweldige gitaarspel van Jimi Hendrix bij ‘Voodoo Child’, de prachtige tekst van Otis Redding bij ‘You don’t miss your water’ of het zeer herkenbare ‘Come together’ van The Beatles.

Muziekliefhebbers zullen smullen van ‘Luisteren &cetera’. Het is niet alleen maar interessant voor de mensen die in de jaren vijftig en zestig zijn opgegroeid; meerdere generaties zullen dit boek met veel plezier lezen. Je kunt herinneringen ophalen en nieuwe nummers ontdekken. Steinz en Mourits hebben er een erg leuk en leerzaam verhaal van gemaakt.

Auteurs: Pieter Steinz en Bertram Mourits
Titel: Luisteren &cetera: het web van de popmuziek in de jaren vijftig en zestig
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789045029191