Overslaan en naar de inhoud gaan

Rachel van Charante – Het grachtenhuis

Lochem, 1942. Heleen woont tijdelijk bij haar ouders op de boerderij, nadat haar man is omgekomen aan het front. Ze kan echter niet wachten om terug te keren naar Amsterdam, waar ze haar leven had opgebouwd. Als ze de kans krijgt om als secretaresse voor een belangrijk advocatenkantoor in de hoofdstad te gaan werken, grijpt ze die met beide handen aan.

Maar algauw komt ze erachter dat haar baas in dienst is van het Duitse Rijk, en Heleen begint te twijfelen. Wil ze wel voor zo iemand werken? Tegelijkertijd beseft ze dat ze ook invloed kan hebben – en misschien zelfs haar beste vriendin kan helpen, die Joods is. Er breekt een levensgevaarlijke periode aan. Terwijl ze niemand meer écht kan vertrouwen, moet Heleen cruciale keuzes maken om de mensen van wie ze houdt te kunnen redden.

Wow, wat heeft Rachel van Charante met ‘Het grachtenhuis’ een prachtige roman geschreven. Het is mijn eerste kennismaking met deze auteur. Ik heb uit verschillende recensies begrepen dat haar vorige boek ‘Het schuilhuis’ ook de moeite waard is om te gaan lezen.

Het verhaal speelt zich in het verleden (over Heleen) en het heden (over Joyce) af. De auteur weet haar lezers vanaf het begin helemaal mee te nemen in het verhaal van de beide vrouwen. Je bent benieuwd wat er allemaal is gebeurd en wat er allemaal staat te gebeuren. Het verhaal zit vol spanning en aangrijpende gebeurtenissen. Als lezer kun je maar één ding doen: blijven lezen.

Van Charante heeft een fijne schrijfstijl, die ervoor zorgt dat je als het ware meegezogen wordt in het verhaal. De hoofdstukken zijn niet al te lang; ook dat bevordert je leestempo. ‘Het grachtenhuis’ is een prachtig en indrukwekkend verhaal over een periode uit de geschiedenis die nooit vergeten mag worden. Aanrader om te lezen!

Auteur: Rachel van Charante
Titel: Het grachtenhuis
Genre: Roman
Aantal pagina's: 336
Uitgeverij: Xander
ISBN: 9789401617093