Overslaan en naar de inhoud gaan

Rebecca Stead – De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Na de scheiding van haar ouders twee jaar geleden werd Bea's leven op heel veel manieren anders. Maar gelukkig heeft ze haar groene schrift waarin haar vader en moeder een opsomming hebben gemaakt van dingen die niet zullen veranderen. Met als belangrijkste punt: mama en papa zullen altijd van haar houden, en van elkaar.

Wanneer haar vader vertelt dat hij en zijn vriend Jesse gaan trouwen, is Bea super enthousiast. Ze is dol op Jesse, en als hij met haar vader trouwt krijgt ze een zusje, iets wat ze altijd zielsgraag wilde. Maar terwijl iedereen druk is met het voorbereiden van het huwelijk, loopt alles heel anders dan Bea had gedacht.

‘De lijst van dingen die niet zullen veranderen’ gaat voornamelijk over het scheiden van je ouders en wat dat voor jou als kind kan betekenen. Daarnaast behandelt Rebecca Stead nog een aantal belangrijke thema’s, waaronder homoseksualiteit en het krijgen van stieffamilie. Dit doet ze op een fijne en toegankelijke wijze die past bij de jonge doelgroep.

Stead laat door de ogen van Bea zien hoe zij het ervaart dat haar ouders gescheiden zijn, dat haar vader met een man gaat trouwen en dat ze een echte stiefzus krijgt. Hierdoor levert het herkenbare situaties om voor kinderen die met een of meerdere situaties te maken hebben gehad. Op die leeftijd kan het zeker prettig zijn om te lezen dat je niet de enige bent in zo’n situatie.

Door de titel van het boek verwacht je dat Bea’s lijst een hele prominente rol binnen het verhaal zal hebben. De lijst komt een aantal keer voorbij, maar dit had wat meer mogen zijn. Ook lees je niet alle punten die op deze lijst staan. Op een gegeven moment komt nummer 24 voorbij, terwijl je daarvoor pas tot en met 10 voorbij hebt zien komen. Als lezer ben je benieuwd wat er nog meer op de lijst staat.

Stead heeft met ‘De lijst van dingen die niet zullen veranderen’ een fijn boek geschreven dat je in ieder geval als volwassen lezer in één keer uit wil lezen.

Auteur: Rebecca Stead
Titel: De lijst van dingen die niet zullen veranderen
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 240
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789045124278