Overslaan en naar de inhoud gaan

Rebecca West – Mary en Rose

Moeder Clare heeft door een slimmigheid wat geld verdiend en de familie Aubrey geniet nu van kleine luxes. De kinderen zijn opgegroeid tot tieners: de tweeling Mary en Rose zit op een muziekacademie in Londen en ontdekt een wereld aan muziekleraren en concertzalen, maar ervaart ook de onromantische hardheid van het leven als professioneel pianist.

Hun broer, Richard Quin, lijkt voorbestemd voor literaire grootsheid in Oxford. Hun oudere zus Cordelia heeft haar artistieke ambities opgegeven om te trouwen en nicht Rosamund werkt als verpleegkundige. Maar als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt en zijn donkere schaduw over de wereld werpt, worden alle zwaarbevochten zekerheden van de familie Aubrey aan het wankelen gebracht.

Na het lezen van ’De familie Aubrey’ ben je benieuwd hoe het verhaal verder gaat van deze bijzondere familie.

In ‘Mary en Rose’ zijn de personages allemaal wat ouder geworden en lees je hoe het nu met ze gaat. Rebecca West weet het verhaal weer op een beeldende manier te vertellen. Doordat je al eerder over de personen hebt gelezen, krijg je een nog beter beeld bij ze en hun omgeving. Toch moet je als lezer heel even in het verhaal inkomen. Misschien gaat dat gemakkelijker als je beide boeken na elkaar leest; ik moest weer even zoeken naar hoe het ook alweer in elkaar zat. Gelukkig heb je dat zo weer door en belang je in een mooi en ietwat verdrietig verhaal.

Dit tweede deel wordt wederom vanuit Rose verteld als ik-personage. Leuk om haar nu als tiener beter te leren kennen. Natuurlijk komt haar tweelingzus Mary veel voorbij en worden de andere familieleden zeker niet vergeten. Je merkt dat West naar een belangrijke gebeurtenis uit het leven van de Familie Aubrey toewerkt. Je wordt als lezer haast helemaal meegezogen in deze gebeurtenis. Wat dit precies is, zal ik verder niet verklappen… maar het geeft ‘Mary en Rose’ wel een bepaalde lading die nog wel zal doorwerken in het derde en laatste deel uit deze trilogie.

Auteur: Rebecca West
Titel: Mary en Rose
Serie: Aubrey-trilogie
Genre: Roman
Aantal pagina's: 416
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 9789056726959