Overslaan en naar de inhoud gaan

Renée Olsthoorn – Niemand zoals Zoë

Alleenstaande moeder Zoë is trouwambtenaar, maar heeft zelf niet veel op met het huwelijk. Met de vader van haar dochtertje Philomena heeft ze een vriendschappelijke verstandhouding en daar tekent ze voor. Maar kan ze weerstand bieden aan Thijs, een van de sportschoolbezoekers die toevallig altijd op hetzelfde moment als zij naar de spinningles komt?

‘Niemand zoals Zoë’ is het tweede deel uit de Sportschool-serie, waarin een groep vriendinnen centraal staat die elkaar allemaal kennen van de Zumba-lessen. Overigens komt in dit tweede deel de sportschool wat minder uitgebreid aan bod dan in het eerste deel ’Vraag het Veerle’. Dat is wel logisch aangezien Veerle ook in de sportschool werkt en Zoë er alleen komt om te sporten.

Renée Olsthoorn heeft een prettige schrijfstijl die lekker beeldend is. Hierdoor komen de personages goed tot leven voor de lezer. Je kunt je een goed beeld vormen van iedereen en van de omgeving waarin de verhaallijnen zich afspelen. Toch duurde het bij mij even voordat ik lekker in het verhaal zat. Dat kwam doordat ik even aan het hoofdpersonage Zoë moest wennen. Je krijgt in het begin niet zo goed hoogte van haar, waardoor je haar doen en laten niet altijd meteen begrijpt. Pas als je wat meer over haar achtergrond en haar verleden ontdekt, snap je waarom ze bepaalde beslissingen neemt.

‘Niemand zoals Zoë’ lijkt een fijne en gezellige feelgood roman te worden, maar Olsthoorn heeft nog een paar (pittige) wendingen in petto voor haar personages (én dus ook haar lezers). De meest verrassende wending zorgt ervoor dat je meer met Zoë meeleeft en dat je een soort respect voor Thijs krijgt. Dit geeft het verhaal als het ware precies wat het nodig heeft. De proloog is een prachtige en passende afsluiting bij het verhaal. Ik kijk al uit naar het derde deel uit deze reeks.

Auteur: Renée Olsthoorn
Titel: Niemand zoals Zoë
Serie: Sportschool
Genre: Roman
Aantal pagina's: 230
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789020541250