Overslaan en naar de inhoud gaan

Rianne Verwoert – Van de straat geplukt

Als Julie samen met haar beste vriendin Nina aan het winkelen is om haar ex Sven te vergeten, wordt ze aangesproken door fotografe Kim. Ze is op zoek naar een model om dierenfoto’s mee te maken om een wedstrijd mee te winnen. Julie aarzelt even. Ze heeft namelijk helemaal geen ambitie om model te worden; ze wil dierenarts worden. Maar ze besluit – op aanmoediging van Nina – toch mee te doen. Ze heeft er weinig vertrouwen in dat ze model kan worden, maar ze beleeft wel een leuke middag vol foto’s en hondenpuppy’s.

Na korte tijd krijgt Julie goed nieuws: ze is uitgekozen om – samen met drie anderen – naar Milaan te gaan om aan de grote wedstrijd mee te doen. Julie is door het dolle heen… zeker als haar hond Meneer Janssen met haar mee mag. Eenmaal in Milaan aangekomen, blijkt het er allemaal minder rooskleurig aan toe te gaan dan ze had verwacht. En meneer Janssen is nogal uit zijn doen door zijn nieuwe omgeving. Als dat maar goed gaat…

‘Van de straat geplukt’ begint met een korte proloog waarin Julie en Sven – op een vervelende manier – uit elkaar gaan. Julie is uiteindelijk degene die het uitmaakt, maar ze kan Sven maar niet uit haar hoofd krijgen. Verbazingwekkend, want Sven blijkt haar al maanden bijna niet meer te zien en ook al even niet meer van haar te houden. Beste vriendin Nina heeft de oplossing tegen liefdesverdriet: shoppen! De twee vriendinnen besluiten dit voortaan wekelijks te doen. Waar halen ze het geld vandaan? Ze studeren namelijk allebei nog fulltime.

Maar deze kleine oneffenheden vergeef je Verwoert nog wel. Ze zijn namelijk niet heel storend in het verhaal. De kinderlijke toon die ze grotendeels in ‘Van de straat geplukt’ gebruikt, is dat wel. Je vraagt je soms af of het meer een Young Adult-boek is in plaats van een chicklit. Een volwassen vrouw die model wil worden maar wel per se haar hond mee wil hebben naar een fotoshoot in Milaan. Diezelfde volwassen vrouw die door haar ouders naar Milaan wordt gebracht. Het had wat mij betreft allemaal net wat volwassener en wat geloofwaardiger geschreven mogen worden.

Liefhebbers van het genre chicklit zullen dit boek van Verwoert waarschijnlijk wel met plezier lezen. Het is een ideaal boek om lekker even tussendoor te lezen. Er had alleen wel meer in kunnen zitten…

Auteur: Rianne Verwoert
Titel: Van de straat geplukt
Genre: Chicklit
Aantal pagina’s: 223
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789059777620