Overslaan en naar de inhoud gaan

R.J. Palacio – Wonder

Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking. Ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg.

Als hij tien jaar is, gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Maar er is één iemand dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken...

Vorige maand zag ik samen met een vriendin de film ‘Wonder’ in de bioscoop. Wat een mooie en ontroerende film. Met tranen in mijn ogen heb ik bepaalde scènes gekeken. Tijdens het kijken ontdekte ik dat het een verfilming van een boek was. Reden om ook het boek te gaan lezen.

‘Wonder’ is het eerste boek van R.J. Palacio en wat heeft ze een geweldig boek geschreven. Het leest prettig, waardoor je vanaf het eerste hoofdstuk al lekker in het verhaal zit. Daar speelt hoofdpersonage Auggie Pullman ook een grote rol bij. Wat een geweldig karakter. Vanaf het moment dat je hem leert kennen, wil je meer over hem weten. Ondanks zijn jonge leeftijd staat hij al zo sterk in het leven… en is hij tegelijkertijd gewoon nog een jongetje. Prachtig hoe de auteur die tweestrijd op papier heeft weten te zetten.

Palacio zet je met haar debuut aan het denken. Ondanks dat het als kinderboek uitgebracht is, is het zeker ook een aanrader voor volwassenen om te leven. De boodschap die erin verwerkt zit, is er eentje die we allemaal zouden moeten toepassen in het leven. Het maakt niet uit hoe iemand eruit ziet; iedereen verdient een plekje op deze aarde. Dat is in ieder geval een boodschap die ik erin gelezen heb. Zowel het boek als de film zijn aanraders. De volgorde maakt in dit geval niet heel veel uit; waarschijnlijk zul je bij beiden tranen in je ogen krijgen.

In Amerika was ‘Wonder’ hét boek van het jaar 2017; het werd een groot succes. In dat land begonnen lezers campagnes tegen pesten. Het boek is inmiddels in meer dan 25 landen verschenen.

Auteur: R.J. Palacio
Titel: Wonder
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 352
Uitgeverij: Querido Kinderboek
ISBN: 9789045121321