Overslaan en naar de inhoud gaan

Roald Dahl – Matilda

Matilda is een gevoelig en hoogbegaafd meisje van vijf jaar. Ze kan geweldig goed leren, maar wordt door haar ouders als een onderkruipsel behandeld. Ze vinden haar maar lastig en irritant. Matilda besluit daarom af en toe haar ouders maar eens te straffen. Kijken welk effect dat heeft.

Als Matilda eindelijk naar school mag, komt ze bij de lieve juffrouw Engel in de klas. De juf ontdekt al gauw hoe slim Matilda is. Ze heeft meer gelezen dan de juf zelf en kan de meest moeilijke sommen uit haar hoofd uitrekenen. Het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bulstronk, is niet zo onder de indruk van Matilda. Ze vindt kinderen sowieso maar niets en deelt het liefste gemene straffen uit. Maar dat laat Matilda niet zomaar gebeuren…

Net zoals ’De GVR’ heb ik ‘Matilda’ vroeger ook heel vaak gelezen. Roald Dahl is een meesterverteller en weet hoe hij een leuk en spannend boek moet schrijven dat als het ware tot leven komt voor de lezers. Dat geldt vrijwel voor alle (kinder)boeken die hij geschreven heeft.

Het leuke aan ‘Matilda’ vond ik vooral dat zij ook zo gek is op lezen. Nu las zij op jonge leeftijd al boeken van wereldberoemde schrijvers zoals Dickens, Hemingway en Steinbeck. Dat deed ik niet, maar ik was wel net zoals haar vaak in de bibliotheek te vinden. Het lezen van boeken is nog steeds een van mijn favoriete vrijetijdsbestedingen.

Dahl gebruikt verschillende stereotiepe personages in het boek. Als kind heb je dat niet zo door; als volwassene des te meer. Zo is juffrouw Engel heel lief en zachtaardig, terwijl juffrouw Bulstronk een echte bullebak is. De manier waarop de beide vrouwen worden afgebeeld, past helemaal bij hun eigenschappen. Dat geldt ook voor de (achter)namen. Heerlijk hoe de auteur dat heeft beschreven.

De jonge generatie van nu zal ook enorm kunnen genieten van de boeken van Dahl. ‘Matilda’ blijft een van mijn favoriete boeken van deze geweldige auteur.

Auteur: Roald Dahl
Titel: Matilda
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 206
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026197963