Overslaan en naar de inhoud gaan

Rob Kamphues – De walvishoeder

Een storm teistert Nederland. Journalist Mayke Blom ontdekt een school gestrande walvissen. In de nachtelijke zandstorm ziet ze een figuur die met een schep en emmer de dieren nathoudt. Wat volgt is een voorzichtige kennismaking tussen een man en een vrouw met een volstrekt andere achtergrond. Er is de aantrekkingskracht maar ook een botsing van culturen: wanneer is iemand te vertrouwen, hoe begrijp je iemand echt, wanneer is er sprake van liefde?

Mayke en Samir worstelen niet alleen met elkaar, maar ook met de buitenwacht. En dan is er nog een onuitwisbaar verleden dat zich blijft opdringen.

Meteen vanaf het eerste hoofdstuk word je meegenomen in het verhaal van ‘De walvishoeder’. Rob Kamphues heeft een hele prettige schrijfstijl, waardoor je lekker in het verhaal komt en het boek met moeite dicht kan slaan. Het verhaal raakt je en het maakt je nieuwsgierig.

Je leest vanuit Mayke en vanuit Samir en als hun verhalen samenkomen, volgt een bijzonder, een meeslepend en een verrassend verhaal. Je leeft met hen mee en je bent heel benieuwd of en hoe de verschillende culturen samen kunnen komen. Mede daardoor lees je het boek het liefste in één ruk uit. Knap hoe Kamphues zijn lezers zo goed weet te boeien.

En dan die ontknoping… en met name de epiloog. Erg verrassend te noemen. De auteur laat zijn lezers daar nog even goed nadenken. ‘De walvishoeder’ is gewoon een erg goede roman. Ga ‘m lezen!

Auteur: Rob Kamphues
Titel: De walvishoeder
Genre: Roman
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Brandt
ISBN: 9789493095281