Overslaan en naar de inhoud gaan

Rosemarijn Milo – Een vervlogen droom

Augusta Francisca Maes, Guusje (1891-1918), had zich haar leven als getrouwde vrouw wel heel anders voorgesteld. Zij was feministe, niet helemaal 'avant la lettre', maar zonder het zich bewust te zijn en misschien zelfs zonder het woord te kennen.

Zij blijft dromen van een ander vrouwenleven, onafhankelijk en niet ondergeschikt, maar de werkelijkheid van het begin van de 20e eeuw en het huwelijk met een man die wel van haar houdt maar niets van haar begrijpt zijn haar tenslotte fataal.

Naast het lezen van boeken van de zogenoemde gevestigde auteurs lees ik ook graag boeken van - voor mij - onbekende auteurs. Rosemarijn Milo was zo’n auteur voor mij. Ze heeft me aangenaam verrast met haar boek ‘Een vervlogen droom’.

Na een kort voorwoord, waarin je nieuwsgierig meteen gewekt wordt, begint het daadwerkelijke verhaal. Via een briefwisseling heeft Milo het verhaal van haar grootmoeder op papier gezet. Dat leest erg prettig en vlot. De ene brief is wat langer dan de andere brief, maar over het algemeen zijn het relatief korte hoofdstukken. Daardoor ga je als een speer door het boek heen. Voor je het weet, ben je alweer een groot aantal brieven verder.

Niet alleen de grootte van de hoofdstukken zorgen ervoor dat je lekker snel leest. Dat geldt ook voor de inhoud van de brieven. Met veel interesse lees je wat de personages meemaken en hoe dat in het tijdsbeeld van toen geplaatst kan worden. Af en toe geeft Milo via voetnoten wat extra informatie of geeft ze op die manier een bronvermelding weer. Aan het einde van het boek vind je een lijst met de geraadpleegde bronnen voor degenen die er nog meer over willen weten.

Al met al is ‘Een vervlogen droom’ een interessant boek, zeker voor liefhebbers van historische romans. Het maakt mij nieuwsgierig naar haar eerdere boek ‘Brieven uit La Dominance’.

Auteur: Rosemarijn Milo
Titel: Een vervlogen droom
Genre: (Historische) roman
Aantal pagina's: 277
Uitgeverij: U2pi
ISBN: 9789087598310