Overslaan en naar de inhoud gaan

Rosemarijn Milo – Voordat alles beter werd

Vier jonge mensen - Floor, Lisette, Paul en Stefan - proberen gezamenlijk te ontsnappen aan discriminatie en aids. Zij denken daarvoor een ongebruikelijke oplossing te hebben gevonden.

Misschien zijn ze daarin wel geslaagd, maar er is geen ontsnappen aan alle andere problemen die zij op hun pad vinden. Iedere oplossing brengt een nieuwe probleem aan het licht en laagje voor laagje worden de conflicten en trauma’s uit het verleden blootgelegd. Zal het kaartenhuis instorten?

Het verhaal van ‘Voordat alles beter werd’ speelt zich af in de jaren ’90 van de 20e eeuw. Dit is de tijd waarin aids een grote bedreiging was en waarin discriminatie van homoseksuele stellen erg aanwezig was. Dat laat Rosemarijn Milo in haar boek goed naar voren komen. Je merkt tijdens het lezen dat de auteur zich verdiept heeft in deze tijd en dat is prettig. Daarnaast laat de auteur ook enkele andere grote thema’s aan bod komen, waaronder de legalisering van het homohuwelijk en rouwen.

Milo heeft het verhaal samengesteld vanuit brieven, dagboekfragmenten en letterlijk gevoerde gesprekken. Dat is in het begin even wennen. Het zorgt voor zeer wisselende hoofdstukken en je bent als lezer in eerste instantie even zoekende hoe dit verhaal verteld gaat worden en waar het naartoe zal gaan. Al gauw raak je aan deze vertelwijze gewend en kom je terecht in een boeiend en mooi verhaal dat je ook nog eens na laat denken. Dan blijkt ook dat de auteur een prettige schrijfstijl heeft en op een bijzonder manier het verhaal van ‘Voordat alles beter werd’ weet te vertellen.

Het knappe van Rosemarijn Milo is dat ze het aangrijpende en heftige verhaal op een luchtige manier weet te vertellen, zonder dat het afdoet aan de belangrijke onderwerpen die aan bod komen. Ook al speelt het verhaal zich in de vorige eeuw af, er zitten nog actuele onderwerpen tussen die vandaag de dag nog een grote rol in het leven van mensen speelt. Je merkt aan bijvoorbeeld bepaalde omgangswijzen wel dat het verhaal zich niet in de huidige eeuw afspeelt, maar sommige zaken zijn zeker ook nu nog actueel (hoe jammer dat soms ook is).

Al met al heeft Milo met ‘Voordat alles beter werd’ een bijzondere roman geschreven, die nog wel even in je gedachten blijft zitten nadat je het boek hebt dichtgeslagen. Mooi detail: één van de personages is gebaseerd op Milo’s broer Erik die in 1991 op 39-jarige leeftijd is overleden. Ze heeft het boek aan hem opgedragen.

Auteur: Rosemarijn Milo
Titel: Voordat alles beter werd
Genre: Roman
Aantal pagina's: 284
Uitgeverij: U2pi BV
ISBN: 9789493240940