Overslaan en naar de inhoud gaan

Sandra J. Paul – Een kerst vol muziek

Als klein meisje geraakte Sara geobsedeerd door de prachtige klanken van de cello, die ze later leerde bespelen dankzij de hulp van haar toegewijde leraar. Dan komt Sem in haar leven, die net als zij goed is op de cello, en samen met haar aan het repeteren slaat voor een kerstconcert. Hij wordt al gauw de belangrijkste figuur in haar leven en Sara gelooft oprecht dat haar toekomst met hem verzekerd is. Maar vlak voor het optreden loopt het helemaal fout.

Sara pikt haar leven weer op, maar ze kan het voorval met Sem nooit echt uit haar hoofd zetten. Het blijft haar leven domineren, wat ze ook doet en waar ze ook gaat. Tot ze twintig jaar later op een koude, winterse avond, de klanken van een cello uit een huis hoort komen. Dat geluid brengt haar verleden weer aan het oppervlak. Sara is vastberaden om het gebeuren voor eens en voor altijd achter zich te laten, maar zal ze daar ooit echt in slagen?

Het verhaal van ‘Een kerst vol muziek’ leest fijn. Sandra J. Paul weet hoofdpersonage Sara mooi neer te zetten. Ze is een befaamd muzikante die al het nodige heeft meegemaakt. Sommige zaken ontdek je als lezer meteen; andere zaken duren wat langer. Hoe meer je over Sara leest, hoe beter je haar en haar beslissingen begrijpt. Het verhaal werkt naar een mooi en ontroerend einde toe.

Toch viel ‘Een kerst vol muziek’ me ergens wel tegen. Dat komt door een combinatie van de titel en de uitwerking van het verhaal. Ik had verwacht dat Kerstmis meer centraal zou staan en dat het boek een kort verhaal in kerstsfeer was. Dat bleek veel minder het geval te zijn dan ik had verwacht. Hierdoor ging ik achteraf gezien met de verkeerde insteek het verhaal lezen. Wat mij betreft, heeft Paul de titel niet helemaal goed gekozen. Nogmaals: het is een fijn kort verhaal met een mooi einde. Ik had er alleen wat andere verwachtingen bij…

Auteur: Sandra J. Paul
Titel: Een kerst vol muziek
Genre: Novelle
Aantal pagina's: 51
Uitgeverij: Hamley Books
ISBN: 9789464661583