Overslaan en naar de inhoud gaan

Sarah Blake – De laatste brief

Het is 1940 en de Tweede Wereldoorlog is begonnen. Overal vallen bommen en Joodse mensen vluchten door Europa op zoek naar een veilige plek. De Amerikaanse radiojournaliste Frankie Bard verslaat vanuit Londen als eerste vrouw de oorlog. Ze probeert de juiste snaar te raken om Amerika tot actie over te laten gaan.

Aan de andere kant van de oceaan luistert Iris James naar Frankies uitzendingen. Ze voelt dat het een kwestie van tijd is voor de oorlog haar dorp bereikt. Als hoofd van het postkantoor vindt ze het haar taak om andermans geheimen te bezorgen én te bewaren. Doktersechtpaar Will en Emma Fitch luisteren ook iedere avond naar Frankie. Will is onder de indruk van Frankies woorden en gaat naar het front. Dat zorgt ervoor dat de levens van deze drie vrouwen onverwachts met elkaar in aanraking komen. In botsing zelfs.

‘De laatste brief’ wordt vanuit drie verschillende personages verteld, namelijk Frankie, Iris en Emma. Ze leiden elk hun eigen leven, waar we langzaamaan meer over te weten komen. Doordat je de personages nog moet leren kennen en doordat de schrijfstijl van Sarah Blake wat afstandelijk overkomt, duurt het wel even voor je goed in het verhaal zit. Soms lijkt het alsof je een soort verslag aan het lezen bent in plaats van een roman.

Maar als de levens van de vrouwen met elkaar in aanraking komen, wordt alles op scherp gezet. De vrouwen krijgen de mogelijkheid om de levensloop van een ander te beïnvloeden. En ze moeten vervolgens zelfs keuzes maken die ze voor de oorlog niet voor ogen hadden gezien. Blake laat je hiermee nadenken over jezelf: wat zou jij in een soortgelijke situatie doen? En dan zit je als het ware midden in het verhaal en leest het allemaal ineens een stuk vlotter.

Concluderend is ‘De laatste brief’ een mooie roman, die zeker de moeite waard is om uit te lezen. Het laat maar weer eens zien wat voor verschrikkelijke periode de Tweede Wereldoorlog moet zijn geweest.

Auteur: Sarah Blake
Titel: De laatste brief
Genre: Roman
Aantal pagina's: 374
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000337095