Overslaan en naar de inhoud gaan

Sarah Crossan – Nieuwe maan

Ze denken dat ik iemand iets heb aangedaan.
Maar dat is niet waar. Onthoud dat goed, oké?
Ik meen het. Onthoud dat goed.
Want mensen gaan leugens vertellen.
En ik wil dat jij de waarheid weet.

Joe heeft zijn broer al tien jaar niet gezien. De reden daarvoor is gruwelijk: Ed wacht zijn doodstraf af in een gevangenis in Texas, mijlenver van Joe en de rest van hun disfunctionele gezin. Wanneer de executiedatum vastgesteld wordt, is Joe vastbesloten om zijn broer nog een laatste keer te ontmoeten. Zonder geld of back-up vertrekt hij naar Texas. Maar terwijl het aftellen begint, ontstaat er ook nieuwe hoop.

Na het prachtige ’Een’ was ik erg nieuwsgierig geworden naar het nieuwste boek van Sarah Crossan. Wat heeft de auteur wederom een mooi en interessant verhaal geschreven.

Het begint al met de kaft van het boek. In een boekhandel of bibliotheek zal je aandacht naar dit boek getrokken worden. Op de voorkant zie je een maan die uitgesneden is met een persoon die ernaar kijkt. Als je het boek opent, krijg je een volle maan te zien en een andere persoon die daarnaar kijkt. Zodra je een deel van het boek gelezen hebt, weet je precies wie deze twee personen zijn.

Het verhaal zelf is ook prachtig. In een soort vrije versvorm vertelt Crossan het verhaal van Joe en het disfunctionele gezin waarin hij is opgegroeid. Elk hoofdstuk kent een eigen titel en een eigen opbouw. Soms bestaat een hoofdstuk uit slechts één zin, terwijl een ander hoofdstuk drie pagina’s is. Het past bij het verhaal en het past bij de vertelwijze van het vorige boek van de auteur. Het zorgt er ook voor dat ‘Nieuwe maan’ vlot leest. Voor je het weet, ben je alweer 50 pagina’s verder.

Gedurende het boek leer je met name Joe het beste kennen, omdat het verhaal vanuit hem verteld wordt. En of je antwoord krijgt op de vraag of zijn broer Ed terecht of onterecht de doodstraf krijgt… daarvoor moet je gewoon het boek gaan lezen. Wederom een aanrader om te doen!

Auteur: Sarah Crossan
Titel: Nieuwe maan
Genre: Roman
Aantal pagina's: 386
Uitgeverij: Pepper Books
ISBN: 9789020608649