Overslaan en naar de inhoud gaan

Sarah van der Maas – Nooit meer wachten

In het Noord-Frankrijk van 1918 houdt de negenjarige Gabriel zich schuil in de gewelven van een basiliek. Dagelijks stroopt hij samen met een verminkte hond de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog af, op zoek naar voedsel en waardevolle spullen.

Als hij in het niemandsland een gewonde Engelse soldaat vindt, besluit hij zijn ontdekking te verzwijgen voor de Duitse majoor die hem onder zijn hoede heeft genomen. Dat gaat lang goed. Maar het is oorlog, iedereen wil zijn eigen hachje redden. Zelfs als daarvan een kind het slachtoffer wordt.

Sarah van der Maas laat met haar debuutroman ‘Nooit meer wachten’ zien dat ze absoluut een goed gevoel voor taal heeft. Ze weet zaken regelmatig op een prachtige manier te vertellen, ondanks het heftige onderwerp waarover ze schrijft. Het is interessant om eens een boek over de Eerste Wereldoorlog te lezen, zeker voor iemand die vooral over de Tweede Wereldoorlog heeft gelezen.

Tegelijkertijd is dat mooie taalgevoel soms iets teveel van het goede en had het hier en daar wat minder mogen zijn. Het zorgt er namelijk ook voor dat je het boek af en toe even weg wil leggen, mede omdat je niet lekker in het verhaal komt. Dat is niet alleen vanwege de taal, maar ook omdat het verhaal vanuit meerdere perspectieven verteld wordt. Dat kan ervoor zorgen dat je een volledig beeld van bepaalde situaties krijgt, maar in dit geval zorgt het in eerste instantie vooral voor verwarring. Wie is nu precies wie? Welke rol spelen zij in het verhaal? Waar gaat het naartoe? En in welke tijd van de geschiedenis zitten we nu precies. Met deze vier vragen ben je regelmatig bezig en dat zorgt ervoor dat je (vooral in het begin) niet goed in het verhaal komt.

Van der Maas laat wel zien dat ze goed kan schrijven en ze weet uiteindelijk met ‘Nooit meer wachten’ een boeiende roman neer te zetten. Het is daarom wel de moeite waard om door te blijven lezen.

Auteur: Sarah van der Maas
Titel: Nooit meer wachten
Genre: Roman
Aantal pagina's: 287
Uitgeverij: Mozaiek
ISBN: 9789023960072