Overslaan en naar de inhoud gaan

Shannon Hale – Ganzenmeisje

De zestienjarige Anidori is uitgehuwelijkt aan de kroonprins van een ander land. Een land waar ze nog nooit geweest is en een man die ze niet kent. Maar Ani voelt zich verantwoordelijk voor haar vaderland en ze besluit te gaan.

Onderweg naar haar nieuwe land gebeurt er iets verschrikkelijks, waardoor Ani alles verliest wat haar lief is. Ze komt in bittere armoede terecht. Om zichzelf in leven te houden, wordt ze ganzenhoedster. Iets wat ze dankzij haar overleden tante goed kan. Dagelijks ziet Ani in de verte de plek waar zij ooit als koningin zou zijn. Maar Ani weet inmiddels dat status niet alles is. Er zijn belangrijkere dingen in het leven, zoals liefde.

Als je het boek ‘Ganzenmeisje’ voor het eerst ziet, valt de mooie kaft op. Dit boek trekt de aandacht, maar hoe zit het verder met het verhaal? Shannon Hale heeft zich laten inspireren door het eeuwenoude sprookjes ‘De Ganzenhoedster’ van Grimm en dat merk je vooral aan de sprookjesachtige wijze waarop het verhaal verteld wordt.

Op beeldende wijze en met prachtige woorden vertelt de auteur het verhaal van Anidori, een kroonprinses tegen wil en dank die wel trouw is aan haar vaderland. Als je eenmaal bent begonnen in dit boek, wil je door blijven lezen. Je bent ontzettend benieuwd of Ani ganzenhoedster blijft of toch haar oude titel van prinses weer terug zal krijgen.

Ondanks dat ‘Ganzenmeisje’ op een sprookje gebaseerd is, gaat het in op actuele thema’s. Vriendschap, vertrouwen en verlies zijn zaken waar Ani mee te maken krijgt. Sneller dan ze waarschijnlijk had gedacht, wordt ze volwassen en moet ze zichzelf zien te rooien. Mijn eerste boek van 2016 is er meteen eentje om te onthouden.

Auteur: Shannon Hale
Titel: Ganzenmeisje
Genre: Jeugdroman
Aantal pagina's: 376
Uitgeverij: Karmijn
ISBN: 9789492168030