Overslaan en naar de inhoud gaan

Sharon Bolton – Nachtmerries

Op de universiteit van Cambridge vinden steeds meer zelfmoorden plaats onder de studenten. Het zijn er inmiddels zoveel dat de politie zich er zorgen om maakt. Rechercheur Mark Joesbury is belast met het onderzoek naar de zelfmoorden. Hoe komt het dat zoveel studenten op deze universiteit zelfmoord plegen? Hebben ze een bepaalde drijfveer, is het toevallig of is er iets anders aan de hand?

Om te voorkomen dat er meer slachtoffers vallen, schakelt Joesbury de jonge agente Lacey Flint in. Zij gaat undercover als studente Laura. Psychiater Evi Oliver is de enige op de campus die weet wie Laura echt is. Samen komen ze er langzaamaan achter dat er meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. Maar dan krijgt Laura last van dezelfde nachtmerries die de andere slachtoffers ook hadden. Lukt het Joesbury om zijn undercoveragente op tijd te redden of ondergaat Laura hetzelfde lot als de andere studenten?

‘Nachtmerries’ begint met een ontzettend spannende proloog, waardoor je meteen in het verhaal zit. Sharon Bolton geeft je hiermee een kleine inkijk in het verhaal, maar ze laat je met zoveel vragen achter dat je meteen door blijft lezen. De korte hoofdstukken – van soms zelfs maar een pagina – helpen daarbij mee. Het zorgt ervoor dat je zo een tiental hoofdstukken verder bent zonder dat je er erg in hebt.

Bolton heeft ervoor gekozen om verschillende vertelperspectieven te gebruiken. Sommige stukken lees je vanuit de ik-persoon (Laura / Lacey) en op andere momenten is het de personale verteller. In eerste instantie wisselt het per hoofdstuk, maar later ook binnen een hoofdstuk. Dat levert af en toe verwarring op, waardoor je dan wel even goed moet nadenken over wie het desbetreffende stuk gaat. Ook beschrijft de auteur enkele hoofdstukken vanuit het verleden. Deze informatie heb je nodig naarmate je de ontknoping van het boek nadert, maar daar had wat mij betreft wel wat meer mee gedaan mogen worden.

Het neemt echter niet weg dat ‘Nachtmerries’ is een spannend boek is over een origineel onderwerp. Je blijft maar lezen in het boek, omdat je ontzettend benieuwd bent naar de ontknoping. En die is uiteindelijk vrij verrassend.

Auteur: Sharon Bolton
Titel: Nachtmerries
Genre: Thriller
Aantal pagina’s: 312
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
ISBN: 9789400502772