Overslaan en naar de inhoud gaan

Shelley Read – Ga als een rivier

Ga als een rivier

Colorado, 1949. Op een koele herfstochtend loopt de zeventienjarige Victoria Nash naar haar dorp met een gammele wagen vol perziken uit het late seizoen. Als ze een kruispunt nadert, stopt een mysterieuze vreemdeling met ravenzwarte ogen om haar de weg te vragen. Ze kan links afslaan of oversteken. Maar dat doet ze niet.

Net zoals een enkele regenbui de oevers van een rivier kan uithollen en haar loop kan veranderen, zo zal de toevallige ontmoeting Victoria’s wereld op zijn kop zetten en uitwissen wie ze daarvoor was. Binnenkort zal ze gedwongen zijn om diep de natuur in te vluchten en haar leven – en haar kostbaarste bezit – achter zich te laten.

Wat is ‘Ga als een rivier’ een prachtig beschreven roman. Shelley Read weet met hele mooie zinnen het verhaal van Victoria te vertellen. Je wordt meegenomen in het verdrietige verhaal van dit hoofdpersonage die heel veel te verduren krijgt, maar ze weet tegelijkertijd de schoonheid van zaken te zien. Ik werd af en toe wel even geraakt door dit verhaal.

Bij het eerste hoofdstuk was ik nog wel even zoekende binnen het verhaal. Soms word je direct meegenomen door een verhaal en soms heb je daar heel even de tijd voor nodig. Vanaf het tweede hoofdstuk wist de auteur me te pakken en werd ik helemaal meegenomen in dit verhaal. Er gebeuren dingen in ‘Ga als een rivier’ waar je echt van staat te kijken als je aan onze tijd nu denkt. En je leeft ontzettend mee met hoofdpersonage Victoria. Wat een sterke vrouw. En wat een bijzondere vrouw. Zij draagt dit boek ontzettend goed.

De eerste helft van het boek kwam ontzettend binnen bij me; de tweede helft had dat in eerste instantie wat minder. Na een belangrijke gebeurtenis in die tweede helft en het allerlaatste hoofdstuk van het boek kon ik tot de conclusie komen dat ik ‘Ga als een rivier’ een erg mooi boek vond. De beschrijvingen van de natuur en de omgevingen zijn prachtig; Victoria is een zeer sterk personage; en het einde geeft de lezer ruimte om zelf nog wat verder te fantaseren. Prachtig gewoon!

Auteur: Shelley Read
Titel: Ga als een rivier
Genre: Roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021036991