Overslaan en naar de inhoud gaan

Sietske Scholten – De fatale uitweg

Op een zondagmiddag verongelukt de dertienjarige dochter van Annemijn en Pieter. De dader rijdt door. Het brengt hun ogenschijnlijk gelukkige huwelijk nog verder aan het wankelen. Zoekend naar de reden van haar onheil zal Annemijn zichzelf in de ogen moeten kijken.

‘De fatale uitweg’ begint met een verschrikkelijke gebeurtenis, waarna het verhaal terugspringt naar het verleden. Vanuit het personage Annemijn lees je vervolgens hoe het stel elkaar heeft lekker en wat ze al hebben meegemaakt. Hierbij maak je af en toe weer een sprong naar het heden hoe de ouders omgaan met het verlies van hun dochter.

Ondanks dat Sietske Scholten een prettige schrijfstijl heeft en gebruik maakt van relatief korte hoofdstukken, was het boek niet altijd fijn om te lezen. Dat komt door het hoofdpersonage. Annemijn is niet zo leuk, om het maar zo te zeggen. Ze maakt soms vreemde beslissingen, ze laat veel toe en tegelijkertijd gaat ze soms haar eigen weg. Met dit personage had ik niet veel, waardoor ze soms wat vervelend en irritant overkwam. Knap als een auteur dat voor elkaar krijgt, maar in dit geval zorgde het er bij mij wel voor dat ik het boek af en toe even weglegde.

Tegelijkertijd ben je wel nieuwsgierig hoe het ongeluk met Annemijns dochter heeft plaatsgevonden en of dat iets met de rest van het verhaal heeft te maken. Scholten geeft je verschillende aanwijzingen naar een bepaalde richting. Op het einde gaat het verhaal ineens in een stroomversnelling en heb je een ietwat verrassende ontknoping. Dit past wel binnen het verhaal, maar gevoelsmatig had er wat meer in kunnen zitten. Al met al heeft de auteur met ‘De fatale uitweg’ een prima debuut geschreven.

Auteur: Sietske Scholten
Titel: De fatale uitweg
Genre: (Literaire) thriller
Aantal pagina's: 170
Uitgeverij: Blogroman
ISBN: 9789492270009