Overslaan en naar de inhoud gaan

Simone Atangana Bekono – Confrontaties

De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders.

Over een maand mag ze naar huis, waar alleen een gezin wacht dat al lang geleden uit elkaar is gevallen. En de anderen in het dorp. Wat zullen zij doen?

Meteen vanaf het eerste hoofdstuk word je meegezogen in het boek van Simone Atangana Bekono. Het verhaal begint met een confrontatie die tekenend is voor de rest van het boek en die laat zien hoe dun de grens kan zijn tussen racisme, pesten en goede bedoelingen. Het hoofdpersonage leeft als het ware continu op die grens, wat in haar geval soms tot een explosie kan leiden. De auteur laat op indringende wijze zien hoe zich dat voltooit. Dat raakt je als lezer.

Als lezer ontdek je gedurende het lezen van ‘Confrontaties’ wat Salomé Atabong precies gedaan heeft. Daarmee weet de auteur haar lezers in het verhaal te houden. Je wil weten wat ze heeft gedaan en vooral ook waarom ze dit heeft gedaan. Bekono zet zet met Salomé een krachtig hoofdpersonage neer. Ze komt in eerste instantie heel boos over, maar gaandeweg begin je te begrijpen waarom dat het geval is. Hierdoor krijg je als lezer steeds meer sympathie voor haar.

Mede dankzij de mooie schrijfstijl van de auteur en de relatief korte zinnen leest het verhaal van ‘Confrontaties’ vlot door. Je leest niet alleen over het leven in een jeugddetentiecentrum, maar je leert ook meer over het verleden van Salomé. Dat maakt het wel een compleet verhaal. Al met is ‘Confrontaties’ een erg knap debuut van Bekono. Aanrader om te lezen.

Auteur: Simone Atangana Bekono
Titel: Confrontaties
Genre: Roman
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048842438